Медия без
политическа реклама

САЩ приемат евентуално руско участие в Париж 2024

Новият президент на олимпийския комитет подкрепи търсенето на начин за допускане на спортисти от Русия и Беларус

02 Февр. 2023
ЕПА/БГНЕС
Президентът на МОК Томас Бах бе подложен на най-много критики за решението да се търси начин за връщане на руски спортисти на олимпийските игри

Новият президент на олимпийския и параолимпийски комитет на САЩ (USOPC) е за проучване на начини руски и беларуски спортисти да се състезават на игрите в Париж 2024 като неутрални, и същевременно настоя, че настоящите санкции срещу Русия и Беларус трябва да останат в сила.

Джийн Сайкс, който замести на 1 януари Сюзън Лайънс начело на USOPC, написа това в писмо до спортисти, спортни ръководители и "други заинтересовани страни" миналата седмица. То е в отговор на множество запитвания и реакции относно решението на Международния олимпийски комитет (МОК) да опита да намери начин някои руски спортисти все пак да участват в Париж 2024.

"След като изслушахме много спортисти и наши членове, признаваме своето желание да се състезаваме срещу всички най-добри спортисти в света, но само ако това може да се случи по начин, който гарантира безопасна и честна игра - пише още Сайкс. - МОК трябва да продължи да проучва евентуална  процедура, която ще запази съществуващите санкции и ще гарантира, че само неутрални и чисти спортисти имат право да се състезават. Този процес ще изисква внимателен надзор и допълнителни усилия, за да спечелим доверието на нашата общност."

Както е известно,

 

Русия и Беларус получиха повсеместна спортна забрана

 

по препоръка на МОК още на 25 февруари 2022 г. - деня след нахлуването на руски войски в Украйна. Това доведе до отнемане на всички планирани домакинства на големи спортни събития в тези две страни, до отстраняване на руски и беларуски официални лица от ръководството на международните федерации и до изключване на спортистите им от големите форуми.

Впоследствие някои от големите спортни лиги в Северна Америка и Европа (като НХЛ и баскетболната Евролига) и индивидуални спортове като тениса допуснаха руснаци и беларуси в своите състезания, но под неутрален флаг.

Миналата сряда, след среща на Изпълнителното си бюро, 

 

МОК излезе с изявление относно участието на руснаци и беларуси,

 

в което основните пунктове и поставени условия бяха: 

> Никой спортист не трябва да бъде възпрепятстван да се състезава само заради паспорта си;

> Спортистите [от Русия и Беларус] ще участват в състезания като неутрални и по никакъв начин няма да представляват своята държава или друга организация от своята държава;

> Ще участват само спортисти, които напълно спазват Олимпийската харта. Това по-специално означава: първо - само онези, които не са действали срещу мирната мисия на МОК чрез активна подкрепа на войната в Украйна. Второ - само спортисти, които напълно спазват Световния антидопингов кодекс и всички съответни антидопингови правила и разпоредби. Задължително е да са направени индивидуални тестове на всички включени в списъка за Париж 2024 спортисти.

Освен това МОК "приветства и оценява предложението на олимпийския комитет на Азия" да даде достъп на руски и беларуски спортисти до състезания на този континент, за да имат игрова практика. Последното е заради готовността на Азия да включи тези състезатели на тазгодишните Азиатски игри в Ханджоу и готовността да разработи система, по която те да минат квалификациите за Париж 2024 от името на този континент.

Всички тези стъпки трябва бъдат окончателно гласувани на заседание по-късно този месец, но вече срещнаха 

 

яростна съпротива от някои държави.

 

На първо място, разбира се, бе Украйна. Националният олимпийски комитет свика за утре Асамблея, за да се реши за бойкот на игрите в Париж 2024, ако бъде разрешено участие на руснаци и беларуси. А бившият световен шампион по бокс Владимир Кличко заяви, че МОК ще стане съучастник на Русия във войната, ако направи такава стъпка. 

Президентът Зеленски пък призова международните федерации да спрат руснаци и беларуси от участие, тъй като МОК "иска да отвори спорта за пропагандното влияние на терористичната държава". А външният министър Кулеба написа емоционално в "Туитър": "Усилията на МОК да замете руските военни престъпления под килима са доказателство за това колко далеч са се откъснали олимпийските богове от реалността. МОК е готов да стъпче гробовете на хиляди невинни хора, които са били и биват убити от руснаци."

Международният олимпийски комитет (МОК) отхвърли яростната критика, отправена от Украйна заради мнението на изпълкома, че има потенциална възможност руски и беларуски спортисти да участват на летните игри в Париж 2024 като неутрални състезатели.

Вчера латвийският олимпийски шеф Тикмерс обяви, че страната ще бойкотира олимпиадата при присъствие на спортисти от Русия и Беларус.

Замисълът на МОК за връщане поне на някои руски състезатели на олимпийски игри бе посрещнат със сериозни критики от водещи официални лица в Полша (националният олимпийски комитет и министърът на спорта Бортничук), Естония (премиерката Кая Калас), Литва (депутати от парламента), Дания (националният олимпийски комитет) и Норвегия (норвежката спортна конфедерация).

Останалите държави засега запазват мълчание по темата и на практика президентът на американския олимпийски комитет стана първият, който изрази положително мнение относно участие на спортисти от Русия и Беларус на игрите в Париж 2024.

Още по темата