Quantcast

Медия без
политическа реклама

Пън Шуай се срещна с шефа на МОК и отрече да е изнасилвана

Изчезналата тенисистка даде в Пекин и първото си интервю за западна медия - на предварително зададени въпроси

07 Февр. 2022
Екип
Пън Шуай позира за снимка пред "Екип" до прозореца в хотелската стая в Пекин, където бе направено интервюто

Само в рамките на едно денонощие тенисистката Пън Шуай, която бе изчезнала от публичния живот, след като обвини в сексуално малтретиране високопоставен комунистически лидер в Китай, имаше две публични появи по време на зимните олимпийски игри в Пекин.

В събота тя се срещна с президента на МОК Томас Бах и вечеря с него, а в неделя даде първото си интервю за западна медия, в което категорично отрече да е обвинявала някого в изнасилване.

За съботната среща с Пън от МОК съобщиха с изявление едва днес, като не разпространиха никакви снимки. Според изявлението, Бах и Пън са вечеряли в Олимпийския клуб, като с тях е била Кърсти Ковънтри - бивш председател на Комисията на спортистите в МОК, а сега член на комитета. След това са отишли в Ледения куб и са изгледали мача по кърлинг между смесените двойки на Норвегия и Китай.

"Тенисистката заяви, че ще продължи да участва в турнири и изрази съжаление, че не е успяла да участва на летните игри в Токио миналата година. Освен това тя възнамерява да пътува след края на пандемията -

 

Томас Бах я покани да посети Лозана

 

и олимпийския музей и тя прие. Двете страни се съгласиха, че ще поддържат контакт", се казва още в изявлението.

В него няма и дума за повода за изчезването на Пън от обществения живот и това даде нови поводи за съмнения дали тенисистката е говорила свободно в няколкото си изяви пред публика в последните няколко седмици. 

По тази причина говорителят на МОК Марк Адамс бе засипан с въпроси за срещата на днешната редовна пресконференция. Той обаче отказа да каже дали комитетът смята, че Пън е била принудена да направи тази среща под натиск на правителствени чиновници. 

"Не мисля, че е работа на МОК да отсъжда - ние сме спортна организация - каза Адамс. - Ние бяхме в постоянна връзка с Пън в последните седмици, за да сме сигурни, че тя е във физическа безопасност. Не смятам, че сме в позиция да съдим, както и вие (журналистите) не можете да осъждате по един или друг начин нейната позиция. Това е тиха дипломация, ние поддържаме контакт с Пън. Правим всичко, за да бъде тя в добра форма и да се наслаждава на олимпийските игри."

В неделя пък бившата №1 в тениса при женските двойки се срещна със Софи Дорган и Марк Вентуяк от френския вестник "Екип" в хотела, в който са настанени представителите на китайския олимпийски комитет. И в интервюто пред тях отрече категорично някога да е отправяла обвинения, че е изнасилвана.

"В текста (на съобщението), който видяхме в Европа, вие обвинявате някого в сексуално нападение. Какво написахте наистина? Не разбираме?", питат журналистите.

"Сексуално насилие?

 

Никога не съм казвала, че някой ме е насилвал сексуално

 

по какъвто и да е начин", отговаря Пън. И добавя, че публикацията ѝ в социалната мрежа "Уейбо" е предизвикала "огромно недоразумение във външния свят", натъртвайки, че не иска "по-нататъшна медийна шумотевица" по въпроса: "Моето желание е смисълът на тази публикация повече да не бъде изкривяван."

Запитана защо все пак е изтрила публикацията си, тя отговаря: "Защо? Защото исках."

В разрез с изявлението на МОК, че "ще продължи да участва по турнири", пред "Екип" Пън Шуай казва, че се оттегля от тениса.

"Бих искала да кажа, че чувствата, спортът и политиката са три много различни неща. Моите любовни проблеми, личният ми живот не трябва да се смесват със спорт и политика - казва още Пън. - И спортът не трябва да се политизира, защото когато това се случи, означава загърбване на олимпийския дух."

Пън се е опитва да разсее страховете за нейната сигурност, казвайки, че животът ѝ от ноември насам не е бил "нищо особено". Тя отрича, че е "изчезнала", и добавя, че въобще не е била наясно с притесненията на международната общност, тъй като не е гледала много чужди медийни новини, а и не разбира английски.

Интервюто е било на китайски език в превод на служител на китайския олимпийски комитет, съобщава "Екип". Условието е било въпросите да бъдат изпратени предварително, като вестникът е трябвало да се съгласи да публикува отговорите на Пън без коментар.

Запитан днес за интервюто пред "Екип", Томас Бах отговори, че Пън сама трябва да говори за своето положение, и добави: "Казахме това, което трябваше да кажем, комуникацията зависи от нея. Това е нейният живот, това е нейната история и затова комуникацията зависи от нея."

 

ПРЕДИСТОРИЯТА

Бившата №1 при женските двойки в тениса Пън Шуай (35 г.) изчезна внезапно на 2 ноември 2021 г., след като публикува в китайската социална мрежа "Уейбо" открито писмо, с което заяви че в 10-годишен период е била многократно изнасилвана от бившия вицепремиер Джан Гаоли, понастоящем 75-годишен пенсионер, оттеглил се от активния политически живот през 2018 г. Часове по-късно публикацията и профилът на Пън в "Уейбо" бяха изтрити.

Впоследствие нито един западен журналист не успя да се свърже с тенисистката и това доведе до огромен медиен отзвук. На 17 ноември китайската държавна телевизия CCTV разпространи имейл, подписан от Шуай, в който тя заявява, че е добре, и отрича всички твърдения за сексуален тормоз. После пък бяха публикувани нейни снимки в стая с плюшени играчки. Последва и ТВ репортаж на CCTV, показващ как тенисистката е на обиколка по завършващите се олимпийски обекти за зимните игри.

Президентът на МОК Томас Бах проведе видеоразговор с тенисистката в  края на ноември и още тогава я покани да се видят в Пекин по време на олимпийските игри. Само три седмици по-късно обаче, при продължаващото отсъствие на Пън от обществения  живот, говорителят на МОК Марк Адамс каза, че не могат да дадат никакви гаранции. Същевременно женската тенис асоциация (WTA) замрази всички турнири в Китай, а Евросъюзът поиска неопровержимо доказателство за безопасността на бившата №1.

 

Още по темата:

Поредица от косвени доказателства за безопасността на китайската тенисистка Пън Шуай се появиха в социалните мрежи през последните 24 часа.
Смятаната за изчезнала китайска тенисистка Пън Шуай е провела 30-минутен видео разговор с трима представители на МОК, сред които лично президента на олимпийското движение Томас Бах.
След пет седмици на почти пълна мъгла около местонахождението и състоянието на елитната китайска тенисистка Пън Шуай, от международния олимпийски комитет (МОК) признаха, че нямат никакви гаранции за сигурността и безопасността на бившата №1 в света при женските двойки.
Професионални тенис турнири под егидата на женската асоциация (WTA) няма да се провеждат в Китай, докато страната не представи надеждни доказателства, че бившата №1 на двойки Пън Шуай е свободна и в безопасност, и не започне открито разследване на нейните обвинения за

 

Още по темата