Медия без
политическа реклама

Падна световният рекорд на овчарски скок

20-годишният Арманд Дуплантис премина над 6.17 метра на турнир в Полша

09 Февр. 2020Обновена
Ютюб

Арманд Дуплантис постави нов световен рекорд в овчарския скок, преодолявайки летва, поставена на "космическите" 6.17 м по време на лекоатлетическия турнир в зала за купа "Коперник" в Торун (Пол).

20-годишният шведски атлет премина над височината при втория си опит и по този начин прати в историята постижението от 6.16 м на Рено Лавиени (Фр), поставено през февруари 2014 г. в Донецк (Укр).

Световният вицешампион от първенството в Доха (Катар) миналия октомври остана да се състезава сам в Торун, след като останалите му шестима съперници отпаднаха още на 5.52 м. Именно от тази височина започна състезанието считаният за най-голям талант в дисциплинита след легендарния Сергей Бубка (Укр) Дуплантис. След това той премина без грешка над 5.72, 5.92 и постави лично постижение в зала от 6.01 - отново от раз.

После вече бе време за рекорда, дошъл при втория опит на 6.17 м и обшо шести за Дуплантис на турнира. Така той завърши започнатия преди два дни в поход към върховото постижение, когато в Дюселдорф (Гер) премина над 6.17 на последния скок, но закачи летвата при падането.

"Това е нещо, което исках да направя, откакто бях тригодишен - каза новият рекордьор. - Годината е много важна, защото е олимпийска, но това е добър начин да я започна. След първия опит си помислих "да, просто ми трябват още два опита и ще го направя. Бях доста спокоен, че ще успея."

Макар да е роден в американския щат Луизиана, Дуплантис предпочете да се състезава за родината на майка си - Швеция. Баща му Грег, бивш състезател по овчарски скок, е негов личен треньор и в момента. А майка му Хелена е бивша състезателка по седмобой и волейбол и тя бе първата, която получи прегръдка от новия рекордьор след успешния скок (на снимката).

Най-доброто постижение в овчарския скок на открито все още си остава това на Сергей Бубка от 1994 г. в Сестриере (Ит) - 6.14 м. С 6.06 м във вечната ранглиста втори е Сам Кендрикс (САЩ), а Дуплантис, Лавиени, Дмитрий Макаров (Авл) и Максим Тарасов (Рус) делят трета позиция с по 6.05 м.

В зала след 6.17 на Дуплантис и 6.16 на Лавиени, са постиженията на Бубка - 6.15, и Стивън Хуукър (Авл) - 6.06.

Още по темата