Quantcast
Олимпийски шампион: Няма да участвам в Токио, ако трябва ваксина | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Олимпийски шампион: Няма да участвам в Токио, ако трябва ваксина

2 020
 ЕПА/БГНЕС

Двукратният олимпийски и световен шампион в спринтовите бягания Йохан Блейк заяви, че по-скоро няма да участва на игрите в Токио това лято, отколкото да се ваксинира срещу COVID-19.

31-годишният ямайски спринтьор, считан за наследник на световния рекордьор Юсейн Болт, направи своя коментар след участието си в състезание, организирано от местната атлетическа асоциация. Пред в. "Джамейка Глийнър" Блейк - световен шампион на 100 м и в щафетата на 4х100 м от Дегу `11, каза, че си има свои причини да не желае ваксина.

"Непреклонен съм, не искам ваксина - каза Блейк. - По-скоро няма да участвам на олимпийските игри, отколкото да се ваксинирам. Добре съм. Не искам да го правя, защото си имам свои причини."

Спринтьорът има квота за трето поредно участие на олимпийски игри. Досега той е спечелил общо 4 медала от най-големия спортен форум - титли с ямайските щафети на 4х100 м в Лондон `12 и Рио `16 и сребърни медали на 100 и 200 м в Лондон `12, където бе изпреварен единствено от Болт. 

Друг от звездните спринтьори на Ямайка - ветеранът Асафа Пауъл (38 г.), пък заяви пред "Джамейка Глийнър"че той вероятно няма да има избор и ще му се наложи да се ваксинира. "В противен случай ще трябва да се откажа от активния спорт", допълва олимпийският и двукратен световен шампион.

Ямайското правителство обяви плановете за ваксинация на населението, в които първи ще бъдат здравните работници на първа линия и възрастните. Първите 50 000 дози от препарата на "АстраЗенека" се очакват тази седмица. те са част от дарените 500 000 от Индия.

Според настоящите планове за провеждане на олимпийските игри в Токио, организаторите и МОК не настояват ваксинацията да е задължителен елемент за участие на спортистите. Въпреки това МОК обяви, че окуражава състезателите, които имат олимпийски квоти, да се ваксинират, в знак на уважение към страната домакин и японците. 

Вече няколко национални олимпийски комитета обявиха, че техните спортисти ще бъдат ваксинирани преди игрите. Сред тях са Литва, Унгария, Сърбия, Израел и Сингапур. А Германия, Канада, Великобритания и Италия, които заявиха, че спортистите им няма да минават с предимство на ваксинация, изразиха надежда до началото на игрите да дойде ред и до тях и състезателите им да имат възможност да получат ваксина.

Още

Броят на новозаразените с COVID-19 у нас продължава да пада

10.04.2021

Обновена

1490
Кунчев обясни кой не трябва да слага "АстраЗенека"

09.04.2021

Обновена

ТАНЯ ПЕТРОВА

6454
В Япония се извърши първата трансплантация на бял дроб от жив донор

09.04.2021

271