Quantcast

Медия без
политическа реклама

Наш национал е сред 20-те най-високо котирани млади играчи в света

Защитникът на "ЦСКА-София" Иван Турицов бе включен в престижен списък на футболисти с изтичащи договори

БГНЕС
Иван Турицов

Националът Иван Турицов ("ЦСКА-София") получи голямо признание, като попадна сред 20-те млади футболисти в света (до 24 години), които са препоръчани като най-подходящи за трансфер от Международния център за спортни изследвания (CIES).

В най-новия си анализ центърът е разгледал данните на футболисти от над 70 първенства по цял свят, чийто договори изтичат през юни т.г. Те са групирани в три възрастови категории - до 24 г., от 24 до 26 г. и 27-30 г.

По този начин CIES насочва вниманието на други клубове към най-перспективните футболисти на пазара, които може да станат свободни агенти през лятото или има възможност да бъдат купени сега през зимния трансферен период на по-изгодна цена.

Важно място в анализа заема индивидуалният показател Impact Score за всеки играч, като при оформянето му се имат предвид нивото на изиграните мачове през 2022 г., записаните игрови минути в официални мачове, както и постигнатите индивидуални показатели, според данни на InStat (действаща и в България система за анализ) или Hudl.

Така Турицов е попаднал на 19-о място сред 20-те най-високо котирани футболисти до 24 г. по Impact Score коефициент - 66.4. Лидер по този показател в тази възрастова категория е френският защитник на "Айнтрахт" (Франкфурт) Еван Н'дика с коефициент 87.5. Той също така е на второ място по моментна стойност за съответната възраст, оценена от CIES - 16.4 млн. евро. По-скъп е само германският национален нападател Юсуфа Мукоко ("Борусия", Д) - 20.3 млн. евро.

Крайният защитник на "ЦСКА-София", чийто договор изтича в края на сезона и все още не е подновен, е оценен на 1.1 млн. евро от CIES (б.ред. - Трансфермаркт му е дал стойност 700 000 евро). По моментна стойност Турицов е на 18-о място в света сред перспективните футболисти с изтичащи договори. След него в Топ 20 са белгийският нападател на "Брюж" Тибо Сомерс (0.8 млн.) и аржентинското крило Даниел Хуарес от "Унион" (Санта Фе) - 1 млн.

Голямото признание за Турицов се потвърждава и от имената на най-подходящите за трансфери футболисти в следващите възрастови категории - испанският национал Марко Асенсио ("Реал") е лидер в групата между 24 и 26 г., а световният вицешампион с Франция Адриен Рабио ("Ювентус") - в тази от 27 до 30 г.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?