Медия без
политическа реклама

Наш европейски шампион по щанги е уличен с допинг

Дейвид Фишеров е употребил анаболен стероид и ще бъде наказан

05 Апр. 2024ОбновенаДЕЛЯН КЮЧУКОВ
Фейсбук
Дейвид Фишеров показва трите си златни медала от Евро 2022 при завръщането на летище "София"

Европейският шампион по вдигане на тежести в кат. 102 кг от първенството в Тирана 2022 - Дейвид Фишеров, е дал положителна допинг проба. 

В официалното съобщение се пояснява, че родения в Австрия български национал е употребил веществото триболон (андроген и анаболен стероид от групата на нандролона) - мазило, което се използва обикновено във ветеринарната медицина.

Пробата е взета на 10 март при извънсъстезателна проверка преди Евро 2023. А правата на Фишеров са били спрени от 31 март 2023 г.  до изясняване на случая и отваряне на Б пробата (затова случаят се обявява едва днес). Сега 25-годишният щангист ще очаква своето наказание, което най-вероятно ще е 4-годишно.

Дейвид всъщност е австриецът Давид Фишер, който се състезаваше за родината си и нямаше никакви успехи, за разлика от сестра си - Сара, която стана първата австрийска тежкоатлетка с медал от европейско първенство - бронзов през 2019 г. 

През същата 2019 г. Давид реши да дойде да тренира и да се състезава за България и бе взет в националния отбор за титуляр в кат. 102 кг. Промени и името си и дори се научи да говори почти перфектно български. Фишеров е вече състезател на пловдивския клуб "Марица" (Пд), с треньор Борислав Налбантов.

На Евро 2021 в Москва той взе сребърен медал на изтласкване и остана 4-и в двубоя, но на следващия континентален шампионат - в Тирана, спечели убедително титлата, заедно със златните отличия в отделните упражнения, и не криеше в официални изказвания, че целта му е участие на олимпийските игри в Париж 2024.

Той обаче не се появи на Евро 2023 през април в Ереван, като тогава нямаше обяснение за липсата му в състава. Преди световното първенство в Рияд (С.Арабия) миналата есен обаче бе обявено, че Фишеров е катастрофирал и пропуска шампионата, съответно и олимпийските игри, защото няма да събере необходимия брой състезания. 

Катастрофа наистина е имало през лятото на 2023 г., но тогава вече отдавна Фишеров и в националния отбор са знаели за допинга. 

"По онова време, заради финансовите проблеми, във федерацията нямаше пари за лагери и щангистите предимно тренираха по клубовете си или самостоятелно - обясни старши треньорът Иван Иванов. - Да, знаехме за положителната проба, но нямахме право да разгласяваме нищо, докато не излезе и Б пробата и не бъде обявено официално. Просто не мога да си обясня какво е това мазило, с което са го хванали, не го бях чувал дори. Доколкото зная Дейвид, който сега си е в Австрия, е наел адвокати и ще обжалва. Те имат срок, мисля че до 23 април, да направят това". 

Последният допинг случай в българските щанги е от 2021 г., когато националът Юндер Бейтула даде положителна проба за втори път в кариерата си. Неговото наказание така и все още не е обявено официално, но тъй като се очаква да е доживот, Бейтула прекрати кариерата си. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?