Медия без
политическа реклама

МОК бе призован да изключи Иран от Париж 2024

Ислямската държава няма място на олимпиадата заради дискриминация към жените, апелират засегнати

15 Септ. 2023
Жените в Иран са поставени в положение на "полов апартейд", се казва в писмото до МОК.
ЕПА/БГНЕС архив
Жените в Иран са поставени в положение на "полов апартейд", се казва в писмото до МОК.

Призив за изключване на Иран от олимпийските игри в Париж 2024 беше отправен към МОК заради нарушаване на Олимпийската харта чрез дискриминация на жените в спорта. Апелът идва от група засегнати от отношението към нежния пол в ислямската държава, сред които бившия световен шампион по бокс в свръхлека категория Махяр Моншипур и носителката на Нобелова награда за мир Ширин Ебади.

Те са изпратили официално писмо до олимпийската централа в Лозана още през юли с настояване за предприемане на действия, съобщи специализираният френски сайт FrancsJeux.com. В адреса се предлага или Иран да бъде изцяло изваден от XXXIII лятна олимпиада, или да му бъде забранено да участва в турнирите по бокс, борба, гимнастика, плажен волейбол и плуване - спортове, в които режимът в страната не допуска състезателки жени.

Групата се представлява от френския адвокат Фредерик Тириез, бивш президент на френската професионална футболна лига. По думите му Иран нарушава Олимпийската харта, постановяваща, че "практикуването на спорт е човешко право" и че не трябва да има "никаква дискриминация, в частност въз основа на раса, цвят, пол, сексуална ориентация, език, религия, политическа или друга позиция, национален или социален произход, имущество, рождение или друг статут".

Юристът разкри, че се подготвят правни стъпки, включително завеждане на иск в Спортния арбитражен съд (CAS) в Лозана. Също така е открита публична петиция по темата.

"Законът има своите ограничения, затова разчитаме на обществен натиск - заяви Тириез, цитиран от Francs Jeux. - Публичното мнение трябва да демонстрира своята сила и тежест. Хората трябва да се събудят. Ситуацията е нетърпима."

В писмото до олимпийското движение се казва, че положението, в което са поставени жените в Иран, е като "полов апартейд". Направен е паралел с Южна Африка, която беше изключена от олимпийските игри от 1964 до 1988 г. заради своята държавна политика на расова сегрегация.

Президентът на МОК Томас Бах в началото на годината вече изрази своята "сериозна загриженост" относно благополучието на спортистите и дискриминацията в спорта в Иран. През февруари германецът повика ръководството на националния олимпийски комитет на ислямската република (NOCIRI) за среща в Лозана, където призова за осигуряване на "пълно спазване" на олимпийските правила и ценности в страната от Близкия изток.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата