Медия без
политическа реклама

Карлос Насар спечели убедително втора европейска титла

Българският талант в щангите постигна световен рекорд за юноши в битката за златото

17 Февр. 2024Обновена
Моментът на триумфа на Карлос Насар
СПОРТАЛ
Моментът на триумфа на Карлос Насар

Карлос Насар защити европейската си титла, след като на първенството на континента по вдигане на тежести в София триумфира безапелационно в кат. 89 кг, като постави и пореден световен рекорд.

Пред около 3000 възторжени зрители в "Арена София" 19-годишният талант от Червен бряг нямаше никакви проблеми по пътя към второто си европейско злато (и общо четвърти континентален медал след сребърните от 2021 и 2022 г.) и демонстрира, че има възможност дори за по-големи тежести в на практика последното си голямо състезание преди олимпийските игри в Париж 2024.

При това Насар демонстрира, че вече не няма абсолютно никакви проблеми след тежката контузия - скъсване на ахилесово сухожилие, която петърпя преди 10 месеца.

Европейският шампион и световен рекордьор по вдигане на тежести в кат.  кг Карлос Насар е бил опериран по спешност след битов инцидент и няма да може да участва на световното първенство в Саудитска Арабия (2-17 септември).

Той започна изхвърлянето със 168 кг, които закова убедително над главата. След това мина по същия начин и през 173, докато преките му съперници - двукратният еврошампион (2021 и 2022 г.) Антонино Пицолато (Ит) и подгласникът на Карлос от Евро 2023 в Ереван - Андраник Карапетян (Арм) не успяха на 173 и останаха с по 170 кг.

Осигурил си златото в изхвърлянето, Насар излезе за последен опит на 176 кг и го направи убедително, с което подобри световния рекорд за юноши, който бе пак негов - 174 кг от Евро 2023. Това е и най-добро лично постижение на българина, който на тренировки в изхвърлянето има и резултат от 189 кг, с 9 над световния рекорд на китаеца Ли Дайин.

В по-силното си упражнение - изтласкването, Карлос започна от 208 кг, с 15 по-малко от собствения му световен рекорд за мъже (223), който постави на Гран при турнира в Доха (Кат) на 10 декември.

Вторият му опит вече бе на сериозна тежест - 215 кг, и той я изтласка непоколебимо, показвайки, че има резерв за още доста повече. В този момент единствен негов съперник бе останал само Антонино Пицолато. Италианецът, започна от 210, а за втори опит заяви също 215, но не успя да се справи.

Третото му излизане на подиума бе на внушителните 222 кг, с 1 по-малко от световния рекорд на Карлос Насар. Амбициозният италианец обаче успя само да обърне щангата на гърди и не довърши упражнението, което подпечата титлата за българина.

При това положение Насар, който бе заявил трети опит на 224 кг - световен рекорд в изтласкването и също така рекорд в двубоя от 400 кг (той е на Ли Дайин от 396 кг), се отказа да прави последен опит и запази най-доброто за олимпийските игри в Париж 2024. 

Победното постижение на Насар е 391 кг (176 + 215). На второ място остана Пицолато, събрал двубой от 380 кг (170 + 210), а трети е молдовецът Марин Робу с 378 (171 + 207), с което си осигури място в Топ 10 на олимпийската ранглиста за Париж 2024 и с голяма вероятност ще участва там.

Това е 4-и златен и общо шести медал в двубоя за българските национали, които продължават да са убедителен лидер по отличия на Евро 2024. С по 2 титли са Украйна, Армения и Румъния, а по една имат Турция и Италия (медали имат общо 16 държави).  

До края на първенството на подиума в "Арена София" ще се качат още трима наши щангисти. Васил Маринов и Христо Христов ще вдигат в понеделник (19 февруари) - първият от 14:00 ч. в кат. 102 кг, а вторият от 17:00 ч. в кат. 109 кг. В последния ден - вторник (20-и) Джесика Иванова ще се състезава при най-тежките жени (кат. +87 кг) от 13:00 ч.

 

ДУМИТЕ НА ШАМПИОНА

"Доволен съм, но поради крампа в крака прецених да не изтласквам трети път. Имам още потенциал, който мога да разгърна. За мен това беше истинска победа - да напълня залата. Това е победата за България - толкова хора дойдоха да видят българска европейска титла - бяха първите шампионски думи на Карлос Насар. - Определено хората превърнаха това състезание в любимото ми място. Пътят към олимпиадата... Не спираме тренировки, дори другата седмица съм на състезание. Не съм забравил целта си и ще я гоня докрай. Днес нямах температура, но поради нея свалих килограми и бях обезводнен. Това причини крампата в крака ми. Амбициите ми са да участвам във всички състезание и навсякъде да взема златните медали. Публиката пя заедно с мен и това нещо трябваше да се случи за българския народ. Не ме притесни, че той заяви 220 килограма. Дори мислех да мина да му покажа как става работата."

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

щанги, Карлос Насар

Още по темата