facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Канада и Австралия няма да пратят спортисти на олимпиадата

МОК и Япония най-после намекнаха, че ще отложат игрите в Токио, пълна отмяна не се обсъжда
Обновена
877
 ЕПА/БГНЕС
МОК си даде срок от 4 седмици да вземе окончателно решение за игрите.

Канада и Австралия няма да изпратят спортисти на олимпийските игри в Токио през лятото. Канада стана първата държава, която се оттегли от игрите. Въпреки пандемията от коронавирус, както и редицата призиви от спортисти и спортни организации, международният олимпийски комитет и японското правителство отказват да отложат игрите, които по програма трябва да започнат на 24 юли. 

"Канадският олимпийски комитет, канадският параолимпийски комитет, подкрепени от комисиите на спортисти, националните спортни организации и правителството, взеха трудното решение да не пращат спортисти на летните олимпийски игри през 2020 г. Призоваваме МОК и Световната здравна организация да отложат игрите с една година и им предлагаме пълната си подкрепа в помощта да се преодолеят всички затруднения, които подобно отлагане ще донесе. Въпреки че осъзнаваме сложността, няма нищо по-важно от здравето и сигурността на спортистите и световната общност. Въпросът не опира само до здравето на спортистите, а до общественото здраве. С COVID-19 не е безопасно за нашите спортисти и техните семейства да продължават да тренират за игрите. Всъщност, това противоречи на здравните съвети, които призоваваме всички канадци да спазват", се казва в съобщението.

Австралия все още не е обявила, че се оттегля, но спортните власти в страната обявиха, че няма как да пратят отбор, ако игрите започнат по план на 24 юли. Според тях олимпиадата трябва да бъде отложена.

"Ясно е, че игрите няма как да започнат през юли. Нашите спортисти са страхотни с позитивното си отношение към тренировките и подготовката, но стресът и несигурността са изключително големи", заяви шефът на австралийската мисия за Токио Йън Честърман. 

Изпълнителният директор на австралийския олимпийски комитет Мат Карол директно призова спортистите да се готвят за олимпийски игри през 2021 г.: "Спортистите отчаяно искат да отидат на олимпийски игри, но все пак се притесняват за здравето си. Ние трябва да дадем сигурност на нашите спортисти и това направихме."

За отлагане на игрите призова и Норвегия, както и две от най-големите спортни федерации в САЩ - по плуване и по лека атлетика. В последните седмици властите в Япония няколко пъти заявиха, че игрите ще се проведат по план. Днес обаче премиерът Шиндзо Абе призна, че олимпиадата все пак може да бъде отложена. "Ако е трудно да проведем игрите в пълния им вид, решение за отлагане ще бъде неизбежно, защото сигурността на спортистите е от първостепенно значение."

МОК пък си даде срок от 4 седмици, за да вземе решение. Изпълкомът на МОК обсъди въпроса в неделя, като след това съобщи, че отмяна на игрите не стои на дневен ред. Има вариант за провеждане на олимпиада в непълен вид, но най-вероятният сценарий според Би Би Си е отлагане с няколко месеца или с година.

"В светлината на влошаващата се ситуация изпълкомът започна следващата стъпка в планирането на сценарий. Този сценарий включва и започването на игрите на 24 юли, но и промяна на датата. Има драматично нарастване на случаите с COVID-19 в различни държави на различни континенти, което кара изпълкомът на МОК да започне следващата стъпка. Изпълкомът подчертава, че отмяна на игрите няма да реши ничии проблеми или да помогне на някого", гласи част от съобщението.

В писмо до спортистите президентът на МОК Томас Бах казва, че в момента членовете са "в дилема" и "окончателно решение за датата на олимпийските игри все още ще е прибързано". Той добавя, че отлагането е "много сложно предизвикателство", а евентуална отмяна ще "унищожи мечтата на 11 000 спортисти". За евентуално отлагане Бах казва: "Има няколко съоръжения, които са нужни за игрите и може след това да не бъдат достъпни. Ситуацията с милиони резервации в хотели също трудно може да бъде овладяна, а международният спортен календар на поне 33 олимпийски спорта също трябва да бъде адаптиран. Има още много, много предизвикателства."

Преди няколко дни от МОК бяха категорични, че игрите няма да бъдат отложени. Президентът на британската олимпийска асоциация сър Хю Робъртсън приветства решението на изпълкома на МОК: "Радваме се, че ще разгледат опциите за отлагане на игрите. Призоваваме за бързо решение заради спортистите, които срещат значителна несигурност. Ограниченията премахват възможността на спортистите да са равнопоставени и просто е неподходящо да се провеждат олимпийски игри в сегашната ситуация."

Олимпийските игри никога не са били отлагани или отменяни в мирно време. Последната отменена олимпиада е през 1940 г. заради Втората световна война.

Възможността за пълна отмяна на Токио 2020 не се обсъжда, но преместване на състезанията е един от възможните варианти. Това призна днес в японската столица и председателят на организационния комитет на XXXII летни игри Йоширо Мори.

"В неделя проведох разговор с президента на МОК Томас Бах. Той се обърна към мен за съвет относно провеждането на игрите преди извънредната среща на олимпийското движение. Отмяна на олимпиадата не се обсъжда, това е невъзможно", каза Мори.

Според него, МОК, оргкомитетът и властите в Токио ще обсъждат съдбата на съревнованията и пренасянето им за други дати ще се разглеждат като "други варианти". "Ние не сме толкова безразсъдни, за да следваме първоначалния план", добави Мори.

16

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Как Москва прочисти дисиденти, крадци и проститутки за олимпиадата

02.08.2020

801 4
Секретната програма на британските спортисти за Лондон `12

25.07.2020

287
МОК отложи младежките игри в Дакар `22 за 2026 г.

16.07.2020

63

Коментари

miles

За сметка на това австралийското първенство си върви без прекъсване.

Solace

Цъ, ранният мач замина. Вторият се играе.

н16
снимка на н16

ще унищожи мечтата на 11 000 спортисти

 

Голяма работа. Това, което прави МОК, няма вече нищо общо със спорта.

 

Последната отменена олимпиада е през 1940 г. заради Втората световна война.

 

Или сега сме в Трета световна война - бактериологична?

Boris65

Дано руските учени и технологии спасят олимпиадата и човечеството от корона вируса !

Sine_metu

Да спасят - не знам, но току-виж само руснаци отишли на олимпиада :)

Evasion

С боряшник и тройной ли?

Sine_metu

За бояришника не знам, но с тройной - задължително!

Два века вече е най-доброто противоинфекциозно средство.

 

Благодарение на Наполеон одеколонът става популярен във висшето общество. След Отечествената война през 1812 година одеколонът достига Русия, където местните производители на парфюми включват етерични масла: бергамот, лимон и нероли и му дават името "тройной" (троен) - заради трите добавени етерични масла. Въпреки конкуренцията от страна на останалите парфюмерийни марки, точно на този одеколон е отредена съдбата на легенда

 

През Втората световна са го разливали в туби за болниците и окопите

Evasion

Да, точно. Но освен външна дезинфекция, трябва и вътрешна. За това има добавка към тройной...

Sine_metu

И през ум не им е минавало да го абят за външна употреба :)

Джиджи

😋😂

PlaNed
снимка на PlaNed

Канада и Австралия няма да пратят спортисти на олимпиадата

Много полезна  едно, новина!

Все едно, че другите ще пратят ...

АлСал

Правилната позиция е "да тренираме, пък ще видим". Всичко останало са политики и бла-бла.

Ако след 2 месеца обявят край на епидемията, японците пак виновни, че не са се подготвили?

АлСал

Това, което прави МОК, няма вече нищо общо със спорта.

Спорта приключи през 1980 когато запада и техните сателити бойкотираха олимпиадата в Москва, последвано от натопяването на Бен Джонсън за допинг, за да може да остане Карл Люис по-по- и най-най-.

Boris65

Тежкоболните астматици и от пневмония от Норвегия , САЩ ,  Канада живеещи на шепи с лекарства ще участват ли ? 

ловkия

Уместен въпрос, Норвегия е световна сила в леката атлетика, особено в късите спринтове при мъжете и жените, щафетите, плуването и още два-трийсе летни спорта.

Джиджи

МОК и Япония най-после намекнаха, че ще отложат игрите в Токио,

пълна отмяна не се обсъжда

Засега!!! 😊

 

Но ще се обсъди и приеме единодушно в най-близко бъдеще.

 

След като всички държави, а даже и отделни участници се откажат един по един.

 

БАС?! 😅💃💅

Влез или се регистрирай за да коментираш