Медия без
политическа реклама

Христо Христов донесе второ сребро на България от световното по щанги

Страната ни приключи само с два медала в отделните движения на шампионата в Рияд

16 Септ. 2023
Христо Христов направи успешен опит на 181 кг в изхвърлянето, който му донесе сребърен медал в движението на световното първенство по вдигане на тежести в Рияд.
БФВТ
Христо Христов направи успешен опит на 181 кг в изхвърлянето, който му донесе сребърен медал в движението на световното първенство по вдигане на тежести в Рияд.

Европейският шампион от Тирана 2022 Христо Христов спечели сребърен медал в движението изхвърляне и зае 4-то място в крайното класиране на кат. до 109 кг от световното първенство по вдигане на тежести в Рияд (Саудитска Арабия). В последния ден от шампионата на планетата българинът събра двубой от 392 кг, след като направи успешни опити на 181 кг в първото упражнение и 211 кг във второто - изтласкването.

В изхвърлянето повече от Христов вдигна само олимпийският шампион Акбар Джураев (Узбекистан) - 189 кг, а трето място в движението зае Дадаш Дадашбайлъ (Азербайджан) с най-добър опит от 180 кг. Джураев спечели и световната титла в двубоя с общо 415 кг, след като се нареди втори в изтласкването с 226 кг. В това упражнение златото заслужи сънародникът му Руслан Нурудинов с 227 кг, който завърши втори в общото класиране.

Трети и в изтласкването, и в двубоя се класира азерът Дадашбайлъ съответно с 223 кг и 403 кг. Със своя опит от 211 кг Христов завърши пети във второто движение.

С двубоя си от 392 кг българският щангист излезе на 16-о място в олимпийския ранкинг за кат. +102 кг на игрите в Париж 2024. Квоти за XXXIII лятна олимпиада ще получат първите десетима състезатели в крайното подреждане след всички квалификационни турнири, които ще приключат през април.

Отличието на Христо Христов е едва второто за България от световното първенство в Рияд `23. Също сребро в едно от движенията извоюва Божидар Андреев - в изтласкването в кат. до 81 кг, която също е неолимпийска.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата