Медия без
политическа реклама

ГЕРБ раздали 20 млн. лв. за 24 физкултурни салона, а е готов само един

Схемата е същата, като при източването на парите за магистрала "Хемус", потвърди в парламента спортният министър

18 Февр. 2022
Илияна Кирилова
През 2020 г. Красен Кралев се похвали шумно с отпуснатите от правителството на Бойко Борисов пари за училищни салони. Оказа се, че с тях на практика не е построено нищо

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев потвърди думите на служебния си предшественик Андрей Кузманов, че при управлението на ГЕРБ са били предплатени договори за 20 млн. за изграждане на 24 физкултурни салона в страната, но има готов само един. А огромната част от сумата е в неизвестност.

През есента на миналата година Кузманов сравни схемата за усвояване на парите за салони на тази, обявена от вътрешния министър Бойко Рашков за магистрала "Хемус". Тогава той заяви, че строежът на салоните така и не е започнал, защото няма нито виза за проектиране, нито разрешения за строеж, не са избрани и надзорните фирми.

Днес, на парламентарния контрол, Радостин Василев потвърди това и добави, че договорите за салоните вече са прекратени, заради изтичане срока за изграждането, но обратно от фирмите почти не са върнати пари.

"Построен е салонът в село Тополово, община Асеновград. За останалите 23 договора състоянието е следното – само по 4 има разрешения за строеж, по 1 са извършени строително-монтажни работи в минимален размер. Към настоящия момент 22 от 23 договора за инженеринг са прекратени, поради изтичане на договорения срок. Аз встъпих в длъжността министър на 13 декември. Много малко след моето встъпване договорите изтекоха и нямаше почти никакво изпълнение. Никаква кореспонденция между министерството на младежта и спорта и изпълнителите на тези договори", каза Василев от парламентарната трибуна.

Спортният министър добави, че са изпратени покани за доброволно връщане на средствата от фирмите, но засега са върнати малко над 4 млн. лв., а една от фирмите дори възнамерява да съди ММС. Той каза още, че комуникацията с изпълнителите е много трудна, а част от тях са просто неоткриваеми.

Радостин Василев добави, че може да сезира прокуратурата "заради определени действия на длъжности лица в министерството". 

"Аз не мога да давам правни квалификации на това, което ще претендираме, но най-малкото е, че цяла година над 20 млн. държавни лева стоят в едни дружества по закона за задълженията и договорите. Те (фирмите) не изпълняват своите дейности", каза той.

Василев разказа вече известното, че правителството на Бойко Борисов отпусна с постановление на министерски съвет 25 млн. лв. за изграждане и оборудване на 25 физкултурни салона в страната. Тогавашният спортен министър Красен Кралев шумно се похвали с тези пари: "Днес е един прекрасен ден за нас, за българските деца, за българския спорт, защото започваме реализирането на една програма, която не е правена в България от десетки години."

Всъщност тогава ГЕРБ спази едва 19% от обещанието при встъпване на власт на третия кабинет на Борисов - през 2017 г. Тогава Кралев публично обяви: "Българското правителство ще отпусне повече от 130 млн. лв. в следващите 4 години за изграждане на физкултурни салони и подобряване на условията за спортуване на учениците. Средствата са заложени в бюджета за управленския мандат на кабинета на ГЕРБ и "Обединени патриоти", с премиер Бойко Борисов."

Миналата седмица голямата хвалба на спортния министър Красен Кралев бе за отпуснатите от правителството 25 млн. лв. за изграждане на физкултурни салони в 50 училища.

Днес не стана ясно къде са отишли 5 от отпуснатите от министерския съвет 25 млн. лв., защото, както се оказа, общата стойност на сключените договори за инженеринг за изграждането на салоните по типов проект е на стойност 20 млн. лв. От парламентарната трибуна Радостин Василев разкри, че след отпускането на тзи 20 млн. лв. списъкът на самите салони е бил актуализиран три пъти от тогавашния министър на образованието Красимир Вълчев, преди да бъдат сключени договорите.

А както вече стана ясно - парите ги няма, но е готов само един от предвидените 24 салона...

Още по темата