Quantcast

Медия без
политическа реклама

"ЦСКА-София" вече е хард опозиция на БФС

Гриша Ганчев и Стойчо Младенов оглавиха недоволството на първия голям клуб, който открито се противопоставя на Борислав Михайлов

БГНЕС
Треньорът на "ЦСКА-София" Стойчо Младенов открито показва, че не харесва методите на работа на БФС и президента Михайлов.

"Реваншизмът си продължава повече от 15 години, откакто Боби Михайлов е президент. Свикнали сме. Ако това нещо обаче продължи, ще реагираме. Този път няма да замълчим, да знаете".

Тези думи треньорът Стойчо Младенов изрече след победата с 3:2 над "Ботев" (Пд) на 17 октомври. Или само 5 дни след конгреса на БФС, на който бе преизбиран Михайлов. Наглед това бе импулсивно изказване, но впоследствие заприлича повече на изразяване на нова политика от страна на клуба. 

Досега от "ЦСКА-София" не си бяха позволявали да атакуват така директно главата на българския футбол. Да, действително клубът бе един от осемте, издигнали кандидатурата на Димитър Бербатов за президент на БФС. Но до този момент дори и в честите декларации от "Българска армия" срещу решения на футболния съюз Михайлов не бе намесван. Ръководството на отбора дори не пожела да застане зад Любослав Пенев, когато той в периодите като треньор на "червените" атакуваше БФС и персонално Михайлов.

Е, имаше един момент, през октомври 2015 г., когато Гриша Ганчев (тогавашен благодетел на оказалия се във В група ЦСКА) заяви пред феновете на отбора доста язвително как президентът на БФС отбягва среща с него за наболели въпроси. "Знам, че е много болен от два месеца, постоянно корем го е болял човекът. Дано му мине най-после и да седнем да говорим като хората", бе коментарът на Ганчев.

Но после това отношение не продължи, след като БФС оказа важна роля при легитимирането на "ЦСКА-София" и му отправи покана в новосформираната Първа лига, а и лобира пред УЕФА за признаването на клуба като спортен наследник на ЦСКА. И това крехко "дипломатическо примирие" продължи чак до тази есен - когато Михайлов бе преизбран за пети мандат, а опитът на Бербатов да го свали от върха се оказа неуспешен (засега).

От своя страна президентът на БФС не остана длъжен на изказването на Младенов и явно очертаващото се отношение от "Българска армия". "Много от тези 15 години Стойчо Младенов е бил в различни държави, от някои от които си е тръгвал без да разберат феновете, за да може да излезе от държавата. На Младенов мога да му кажа лично, че

 

БФС на два пъти е взимал активно участие в проблемите на ЦСКА

 

с лицензирането и с отношенията им към УЕФА. И двата пъти са били в полза на ЦСКА. По-рано УЕФА им даде възможност да играят в турнирите, преди това за направата на изцяло нов формат на първенството. Няма нужда (б.р. - Стойчо Младенов) да вкарва такава антиемоция срещу футболния съюз, защото това, което казва, не е вярно", заяви Михайлов пред БНТ.

Само че това не отказа треньора на "ЦСКА-София" и той продължи. "Ето ви примери, където се работи в ущърб и директно срещу ЦСКА. На мачовете в Дупница, мача "Марек" - ЦСКА и "Марек" - Лудогорец, и "Миньор" (Перник) - "Лудогорец", както и "Миньор" (Перник) - ЦСКА. И там ще се види кой за кого работи - дали за българския футбол, или целенасочено за определен клуб. От 2008 година. Ако това ръководство е ръководство, то трябваше да изпрати едно писмо или документ до ЦСКА, че в срок до еди-колко си време, до определена дата не се платят тези 680 000 лева, доколкото си спомням бяха, ще се отнеме правото на участие в евротурнирите (б.р. - тук треньорът говори за отнемането на евролиценза на ЦСКА през 2008 г.). И то тоя документ не е изпратен. Нямам нищо против Боби, нямам нищо против това футболно ръководство, но просто те не успяха, те не направиха нищо. Затова съм за промяната", реагира Младенов пред БНТ.

И тук вече се включи Гриша Ганчев, който от февруари насам официално даваше сигнали, че се е оттеглил от управлението на клуба. В позиция, подписана от бизнесмена и негови адвокати, се твърди, че Борислав Михайлов си приписва заслуги за допускането на отбора в евротурнирите. Сочи се също, че президентът на БФС е поискал от клуба да не подкрепя Любослав Пенев на конгреса през 2018 г. в замяна на лобирането на БФС пред УЕФА. И че всъщност през 2016 г. футболният съюз се е принудил да покани "ЦСКА-София" в Първа лига заради рязко спаднал зрителски интерес.

"Този път обаче не можем да мълчим, докато

 

г-н Михайлов се опитва да си приписва чужди заслуги

 

и да си оправя имиджа с ЦСКА... Единственото, от което имаме нужда, е да се спазват правилата, те да важат еднакво за всички и управлението да е в ръцете на компетентни хора. Смятаме, че 16 години са достатъчно дълго време, за да е ясно на всички, че г-н Борислав Михайлов не може да осигури тези базисни условия и затова нека той да даде път на Димитър Бербатов и неговия амбициозен екип", се чете още в обръщението на Ганчев и юристите му.

С което картите бяха свалени на масата - "ЦСКА-София" вече ще играе твърдо контра на сегашното ръководство на БФС. А това е нещо доста неприятно за Борислав Михайлов, тъй като срещу него открито застава един от най-големите клубове в България - откъм фенска маса и място в класирането. Което от своя страна означава за президента на БФС, че при появата на такава опозиция, седенето в стола за пети мандат няма да е придружено с очаквания от него комфорт.

Думите на президента на БФС Борислав Михайлов пред БНТ, че е помагал два пъти на "ЦСКА-София", предизвикаха остра реакция от клуба.

 

Още по темата