Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българските щангисти взеха две титли и бронз на старта на Евро 2022

20-годишният Ангел Русев спечели златото в двубоя до 55 кг, а Иван Димов - в кат. 61 кг

30 Май 2022Обновена
БФВТ
Ангел Русев е разпънал българския трикольор на почетната стълбичка.

В първия ден от състезанията при мъжете България спечели две европейски титли и един бронзов медал на първенството по вдигане на тежести в Тирана.

Ангел Русев спечели златния медал в неолимпийската кат. до 55 кг и по този записа втора поредна титлата след миналата година. Шампионатът тази година трябваше да се проведе в България от 9 до 19 април, но бе отнето от страната ни и преместено в Албания заради блокираното от юридически хватки вписване на новата управа на федерацията ни по вдигане на тежести.

20-годишният щангист от Русе стана първи с пет успешни опита и двубой от 257 кг. Той спечели бронз в изхвърлянето, след като преодоля 108, 111 и 113 кг,. В изтласкването той си осигури златото в движението и двубоя още след втория си опит (144 кг), след като преди това успя и на 138 кг. Втори стана испанецът Хосе Брачи с двубой от 256 кг, а трети е украинецът Дмитро Вороновски (242 кг.).

Четвърти пък стана вторият български представител в категорията - дебютантът при мъжете Дениз Данев, който направи шест успешни опита и записа двубой от 220 кг.

Късно снощи пък Иван Димов спечели титлата, а Габриел Маринов завоюва бронзов медал в олимпийската кат. 61 кг. Състезателят от Сопот се възползва максимално добре от "нулата" в упражнението изтласкване (на началните 156 кг) на фаворита Ферди Хардал (Тур) и спечели златото с двубой от 286 кг (135 и 151 кг). Димов спечели и малкия златен медал в първото упражнение - изхвърлянето.

Втори се класира Симон Брандхубер (Гер), който събра същия двубой - 286 кг (134 и 152), но това стана, след като българинът вече бе направил своето постижение.

Трети е дебютантът Габриел Маринов (Стара Загора) с двубой от 279 кг. Той взе и златото в изтласкването със 157 кг, а в изхвърлянето записа 122 кг.

Утре в Тирана ще излезе само един българин. От 21 ч. наше време ще вдига Валентин Генчев (кат. 67 кг), който миналата година стана трети на еврошампионата в Москва.

Още по темата