Quantcast

Медия без
политическа реклама

Българин попадна в Топ 10 на най-обещаващите вратари в света

Авторитетен аналитичен център оцени Светослав Вуцов на 2 млн. евро

БГНЕС
Светослав Вуцов

Вратарят на "Славия" и националния отбор на България Светослав Вуцов (20 г.) получи ново международно признание. Той бе включен сред 10-те най-обещаващи футболисти до 21-годишна възраст за своя пост от базирания в Швейцария Международен център за спортни изследвания (CIES).

При подбора на футболисти са отчетени възрастта, записаните до 13 декември игрови минути за 2022 г., общия натрупан опит до момента, продължителността на договора и моментната цена. По тези показатели синът на треньора Велислав Вуцов е на 10-о място в света с коефициент 14.9 за опит. Той има 3090 игрови минути за годината, което го нарежда на пета позиция сред връстниците му в тази десетка. Най-много е играл 19-годишният румънец Роберт Попа от "Университатя" (Крайова) - 3754 минути.

Моментната цена на Светослав Вуцов пък е 2 млн. евро, според изчисленията на CIES. Това го нарежда наравно с Попа, като двамата делят шестата позиция по стойност. Най-високо е оценен белгиецът Маартен Вандеворд (20 г.) от "Генк", който вече има договор с РБ (Лайпциг), чийто футболист ще стане от лятото на 2024 г. Стойността му е 18.1 млн. евро. Вандерворд е и лидерът в класацията за най-талантливи вратари с коефициент за опит 27.2.

В началото на годината отново CIES включи Вуцов в друга подредба - сред 100-те най-талантливи футболисти до 19 г. в Европа, като го класира под №10 сред вратарите.

Към младия играч на "Славия" има интерес от няколко европейски клуба, а порталът за база данни на футболистите "Трансфермаркт" го оценя на 700 000 евро към 28 ноември. Светослав Вуцов вече има 4 мача за мъжкия национален отбор на България.

Класацията на стоте най-талантливи млади футболисти (до 19-годишна възраст) на Международния център за спортни изследвания (CIES) дава една добра новина за България. В това подреждане страната ни е представена, макар и само с един играч - вратаря на "Славия" Светослав Вуцов.

 

Ключови думи:

Светослав Вуцов, Славия, CIES

Още по темата