Quantcast
Британският тенис бе глобен с €1 млн. заради санкционираните руснаци | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Спорт

Британският тенис бе глобен с €1 млн. заради санкционираните руснаци

Наказанието от WTA ще може да бъде обжалвано едва когато сумата бъде изплатена
2 122
 ЕПА/БГНЕС
Недопускането на руснаци и беларуси на "Уимбълдън" коства на британския тенис глоба от почти €1 млн.

Британските тенис власти са получили обща глоба в размер на почти €1 млн. (£827 000) от женската професионална асоциация (WTA) заради решението си да не допуснат руски и беларуски състезатели до участие в турнирите на Острова това лято, включително "Уимбълдън", съобщи "Дейли Мейл". Според изданието националната тенис асоциация на Обединеното кралство (LTA) е била санкционирана с €720 000 (£620 000), а лондонският "Ол Ингланд Клъб" (AELTC) - с €240 000 (£207 000).

Глобата за LTA се налага заради наложената забрана за участие на тенсистки от Русия и Беларус в турнирите по егидата на WTA в Бирмингам, Истборн и Нотингам през юни. AELTC пък заради недопускането на състезателки от двете държави в течащия в момента трети за годината турнир от Големия шлем.

Очаква се LTA да обжалва наложеното финансово наказание, но според "Дейли Мейл" това ще бъде възможно едва след като двете организации заплатят дължимите глоби. Също така се казва, че председател на апелативната комисия на WTA е изп. директор на Стив Саймън, който реално е взел решението за налагане на самата санкция.

Пред английския вестник министърът на дигитализацията, културата, медиите и спорта във Великобритания Надин Дорис коментира, че LTA и AELTC всъщност трябва да бъдат поощрени за своята твърда позиция срещу Русия и Беларус покрай продължаващата война в Украйна.

"От февруари насам огромното мнозинство от международната спортна общност застана солидарно и заклейми варварските действия на Путин в Украйна - заяви тя. - За съжаление, международните тенис федерации изглежда искат да са изключението."

От началото на руската инвазия на украинска територия международната федерация по тенис (ITF) забрани участието на Русия и Беларус във всички отборни надпревари под своя егида. Професионалните асоциации на мъжете (АТР) и жените (WTA) пък позволяват участие на състезатели от двете страни само под неутрален флаг.

В отговор на забраната от страна на "Уимбълдън" да допусне руснаци и беларуси, АТР и WTA обявиха, че за да запазят равнопоставеността на играчите, няма да начисляват точки за своите ранглисти и на практика превърнаха най-стария и престижен турнир само в демонстративна проява. Президентът на МОК Томас Бах също разкритикува британските рестрикции срещу индивидуални руски състезатели, като обяви, че всяка международна спортна организация трябва да прилага унифицирани мерки, иначе "рискува да се превърне в политически инструмент".

 

Ключови думи:

тенис, WTA, Уимбълдън, глоба

Още

Съд глоби Юрий Шевчук заради "задника на президента"

16.08.2022

197
Канадец спря Димитров още на старта в Синсинати

16.08.2022

619
От Бекер и Едберг до Голямата тройка