Quantcast

Медия без
политическа реклама

БФС и спортното министерство стигнаха до съдебната зала

Очаква се първото заседание по делото, въпреки твърденията на бившия министър Радостин Василев за саботаж

БГНЕС
Президентът на БФС Борислав Михайлов се усмихва на 2 април 2015 г. в Поморие, по време на жребия за европейското първенство, без да подозира, че изразходването на средствата по организацията на турнира ще бъде оспорено в съда от спортното министерство.

Дело между Министерството на младежта и спорта (ММС) и Българския футболен съюз (БФС) по спора за изразходване на държавни средства за провеждане на европейското първенство по футбол за юноши (до 17 г.) през 2015 г. все пак ще има. От правния отдел на министерството обясниха пред "Сега", че предстои насрочване на първото съдебно заседание.

На 12 юни 2020 г. ММС заведе иск срещу БФС на стойност 142 766 лв. (с лихвите 144 510 лв.), след като проверка, назначена от тогавашния министър Красен Кралев установи неправомерни разходи по организацията на Евро 2015. По-точно - от БФС са отчели, че са платили наем за ст. "Лазур" за три седмици допълнително, вместо за предварително уточнения период (28 април - 22 май). Включени са били десетина дни преди първата тренировка и десетина дни след края на първенството, когато занимания на стадиона не са провеждани.

Българският футболен съюз е изразходил неправомерно 144 510,99 лв. отпуснати му от държавата. Това установи проверката на Министерството на младежта и спорта, разпоредена от Красен Кралев през октомври 2019 г.

От страна на БФС не са изявявали желание да възстановят сумата или да опитат да постигнат извънсъдебно споразумение, което потвърждават от ММС: "Не е постъпвало искане за сключване на споразумение или информация за възстановена сума от страна на БФС".

Също така стана ясно, че сензацията, хвърлена от друг бивш спортен министър - Радостин Василев, за изчезнали документи по случая, не е намерила своето продължение и съответно нищо подобно не е повлияло на хода на делото.

На 8 февруари 2022 г. Василев обяви, че е възпрепятстван да извърши проверка по случая, и че служители на ММС са допуснали да изчезнат важни документи. 

"Към настоящия момент ММС не е в състояние да възобнови проверката по горепосочения проект, тъй като липсва проектната документация", се казваше в официално съобщение тогава. 

Нов скандал се заражда между Министерството на младежта и спорта (ММС) и Българския футболен съюз (БФС). От ведомството на министър Радостин Василев обявиха, че са изчезнали важни документи, свързани с провеждането на европейското първенство за юноши (до 17 г. през 2015 г.

От дирекция "Правно и административно осигуряване" към ММС обаче коментираха пред "Сега", че към настоящия момент при тях не е налична подобна информация.

Така, след близо 3-годишни процедури, същинското начало на делото вече се вижда. Това може да хвърли сянка на съмнение върху твърденията на Борислав Михайлов, че отношенията между БФС и спортното министерство са много добри. Още повече, че преди дни стана ясно, че БФС е една от едва четирите федерации по олимпийски спортове, която не получава финансиране от ММС

Ключови думи:

БФС, ММС, Радостин Василев

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?