Quantcast

Медия без
политическа реклама

Австралия открехна вратата за Джокович

Участието ми в Мелбърн е процес от две стъпки, заяви самият сръбски тенисист

06 Окт. 2022
ЕПА/БГНЕС архив
Новак Джокович не е играл на Australian Open от 2021 г., когато спечели трета поредна и общо 9-а титла от първия турнир в Големия шлем.

Има надежда Новак Джокович да се завърне на Australian Open по-скоро от очакваното и да участва в първия за сезона турнир от Големия шлем по тенис още през 2023 г. През януари т. г. сърбинът получи 3-годишна забрана да влиза в Австралия, след като визата му беше анулирана и той беше екстрадиран от Мелбърн след съдебен процес по експресна процедура.

В основата на делото срещу 9-кратния шампион на АО беше категоричната му позиция срещу антиковид ваксините, довела до издаване на медицинско позволение, което пък в крайна сметка му бе отнето от местните власти заради съмнения в подаване на невярна информация. От изказване на турнирния директор Крейг Тайли вчера стана ясно, че настроенията в страната вече са различни.

Новак Джокович не е представлявал пряк риск за разпространението на коронавируса в Австралия, но е бил явна заплаха за обществения ред и потенциално вдъхновение за антиваксърски настроения в страната.

"В график сме да върнем всички топ тенисисти тук - заяви шефът на Тенис Австралия. - В момента сме в съвсем различна ситуация в сравнение с преди девет месеца. Обстановката е коренно различна, хората пътуват свободно по света и се надяваме да видим отново всички най-добри тенисисти тук през януари."

През лятото Тайли направи и друго оптимистично изказване по адрес на Джокович: "Не е мое решение дали ще може да играе, но Новак винаги е добре дошъл. Той знае, че много хора в Австралия обичат да го гледат."

Все пак остава проблемът, че към момента 35-годишният белградчанин няма право да стъпва на Зеления континент до януари 2025 г. Евентуалното възстановяване на визата на сърбина зависи изцяло от благоразположението на новия министър на имиграцията Андрю Джайлс от правителството на встъпилия в длъжност през май премиер Антъни Албънизи.

Самият Джокович, който в момента е на турнир в казахстанската столица Астана, коментира ситуацията така:

"Все още чакам новини дали ще бъде премахнато тригодишното ми наказание, което получих в началото на тази година. Когато бъде премахнато, ще трябва да кандидатствам за виза, така че това е процес от две стъпки. Надявам се това да се случи, защото искам да играя в Австралия. Вероятно ще мога да взема окончателното си решение в следващите месеци."

Още по темата