Медия без
политическа реклама

Аматьорски клуб спря вписването на Георги Иванов като президент на БФС

Заради иска Михаил Касабов продължава да се води представляващ футболния съюз пред Търговския регистър

08 Апр. 2024Обновена
БГНЕС
Георги Иванов прие на 15 март поздравленията за избора си за президент на БФС, но още не може да встъпи официално в длъжност заради жалба в съда.

Пореден юридически казус се заформи около Българския футболен съюз (БФС), след като Търговският регистър (ТР) засега отказа вписването на Георги Иванов-Гонзо като президент, въпреки че изборът му на конгреса на 15 март беше признат от опозицията. Оказа се обаче, че аматьорският клуб "Скравена" е завел днес иск Иванов да не бъде вписван. Отборът се състезава в най-ниското аматьорско ниво във футбола ни - четвърта дивизия, като в момента е на 8-о, последно място в Западна подгрупа на Областна група "София" (б.ред. - област).

В иска се посочва, че молителят като член на сдружението (б.ред. - редовен член на БФС), счита за незаконосъобразни и противоречащи на Устава промени, извършени по време на конгреса. Жалбоподателят настоява за отмяна на всички решения, взети на извънредния конгрес, включително и избора на Георги Иванов за президент.

Заради тази жалба Софийският градски съд (СГС) е излязъл с определение, че спира регистърното производство до приключване производството по исковата молба на "Скравена". Определението може да се обжалва от БФС пред Софийски апелативен съд в 7-дневен срок, уточнява "Спортал".

От юридическия отдел на БФС бяха подготвяли документите си близо 3 седмици преди да ги предадат в ТР миналия петък и очакваха те да бъдат приети безпроблемно, най-късно до утре. Сега обаче, след подадената днес жалба, вписването на Георги Иванов като представляващ БФС пред ТР се отлага. Като такъв продължава да фигурира Михаил Касабов, който бе и.д. президент на футболния съюз до конгреса. Съответно в момента се блокира и вписването на новия Изпълком на БФС.

 

КОМЕНТАРЪТ НА БФС

Нововъзникналата ситуация беше коментирана от изпълнителния директор на БФС Борислав Попов. Пред БНТ той заяви: "Потвърждавам, че има подадена жалба от ФК "Скравена" и че от съда са спрели вписването на Георги Иванов в Търговския регистър. Това звучи най-малкото неприятно, защото цяла футболна България, а и останалата част, която се интересува, видя как беше проведен конгресът. В Търговския регистър е внесен подписан протокол и от седмината адвокати, включително тези, които участваха в секретариата на конгреса. В този протокол са отразени всички техни бележки и няма никакви възражения. Учудващо е, че ФК "Скравена" е намерил някакви основания да обжалва. За мен това не им прави чест. Оттук нататък законът казва първа инстанция, втора инстанция, трета инстанция. Това е процедурата."

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?