Quantcast

Медия без
политическа реклама

Алберт Попов издържа за историческо място в Топ 20 на олимпиадата

Това не беше каране, а оцеляване, сподели българският скиор за гигантския слалом в Пекин `22

13 Февр. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Алберт Попов се справи с тежкото трасе по пистата "Ледена река" и в двата манша от гигантския слалом на олимпийските игри и стана третият наш спортист с класиране в Топ 20 в Пекин `22.

Скиорът Алберт Попов стана третият български спортист, намерил място в Топ 20 на своята дисциплина от олимпийските игри в Пекин `22. В изключително тежко състезание тази сутрин 24-годишният софиянец завърши 17-и в алпийския гигантски слалом, доминиран от швейцареца Марко Одермат.

Постижението на Попов е и нов рекорд за България в гигантски слалом на олимпиада. Досега върховото класиране на наш скиор в тази дисциплина на най-големия зимен форум беше 21-вото място на легендата Петър Попангелов на игрите в Сараево `84.

Надпреварата на пистата "Ледена река" в Янцин се проведе при мъгла и постоянен, през повечето време и обилен снеговалеж, който превърна трасето в огромно предизвикателство дори за най-добрите скиори в света. Заради ужасните метеорологични условия вторият манш беше забавен с повече от един час, като до последно имаше вероятност дори да бъде отложен за утре.

След като организаторите все пак успяха да приведат пистата в що-годе приемливо състояние, състезателите бяха допуснати до старта. Алберт, който беше 27-и след I манш, се спусна четвърти и с комбиниран резултат от 2:14,94 мин. оглави временното класиране. Постижението на българина от 1:07,34 мин. остана 7-ото най-добро в целия II манш, но голямото изоставане от първата част му попречи за още по-предна позиция в крайното подреждане.

"Беше много трудно. Абсолютно никакъв усет. Липсата на видимост пречеше на това да се отпуснеш, да виждаш линиите, да търсиш скорост и най-добро преминаване. При такива условия не можеш да караш на лимита, не можеш да се довериш на ските. Това не беше каране, това беше оцеляване", коментира Попов след първия манш. И добави:

"Твърдостта на пистата е супер, но на места са станали доста сериозни дупки, в които влизат ските и те могат да тръгнат навсякъде. Друг фактор е снегът. Вали зверски и за кратък период по трасето се натрупва тънък слой нов сняг, който понеже е върху леда, може много лесно да те хлъзне. Преди малко се шегувахме, че тук през годината вали един ден и вероятно е днес."

Алберт Попов подобри с 11 места класирането си в гигантския слалом от своята дебютна олимпиада в ПьонгЧанг `18, когато се нареди 28-и. Тогава той не успя да финишира в коронната си дисциплина - слалома, с която сега са свързани надеждите му за още по-добро представяне в Пекин `22. Състезанието в най-техничната дисциплина при мъжете на XXIV зимни игри е идната сряда (16 февруари).

"Като цяло всичко е супер тук. Пистата е станала перфектна. Дошли сме за тези стартове. Опитвам се да дам всичко от себе си. В момента гигантският не ми е най-силната дисциплина, но си давам сметка, че това би ми помогнало за слалома на същата писта, да усетя терена", коментира днес Алберт.

Той се присъедини към сноубордиста Радослав Янков (15-и в паралелния гигантски слалом) и биатлонистката Милена Тодорова (17-а в спринта на 7,5 км), които досега бяха единствените ни представители в китайската столица с класиране в Топ 20.

 

НА ВЪРХА

Олимпийски шампион в изтощаващия гигантски слалом стана Марко Одермат, който беше лидер след I манш и удържа аванса си със стабилно каране във втория. 24-годишният швейцарец събра общо време от 2:09,35 мин. и остави зад себе си Жан Кранец (Слвн) на 19 стотни и Матийо Февр (Фр) на 1,34 сек.

В стартовия списък на дисциплината бяха записани 89 скиори, като двама от тях изобщо не стартираха, а 33-ма не стигнаха до финала в I манш. Във II манш отпаднаха още седем алпийци и така в крайното класиране останаха малко повече от половината състезатели - 47.

Още по темата