Quantcast

Медия без
политическа реклама

38 г. по-късно България отново има скиор в Топ 10 на олимпиада

Алберт Попов завърши 9-и в слалома на игрите в Пекин `22

16 Февр. 2022Обновена
ЕПА/БГНЕС
Алберт Попов атакува врата по време на II манш от слалома в Янцин.

След 38-годишна пауза български скиор отново се класира в челната десетка на олимпийско състезание в алпийските дисциплини. Постигна го Алберт Попов, който зае 9-о място в крайното подреждане на слалома - заключителната индивидуална надпревара за алпийците на XXIV зимни игри в Пекин `22.

Последният наш състезател, влязъл в Топ 10 на олимпиада, беше легендата Петър Попангелов, завършил 6-и в същата дисциплина на игрите в Сараево `84. Сега Попов постигна и най-добрия резултат сред всички български спортисти в китайската столица - досега върховото класиране беше 15-ата позиция на сноубордиста Радослав Янков в паралелния гигантски слалом.

"Не знаех това, сега научавам - сподели Алберт по отношение на историческото си постижение. - Рекордите се правят, за да бъдат подобрявани, за да може да се правят нови. Пожелавам си да съм здрав, да продължавам в този дух и смятам, че рано или късно и още по-добри резултати ще дойдат."

Олимпийски шампион стана французинът Клеман Ноел, който комбинира общо време 1:44,09 мин. от двата манша по трасето на пистата "Ледена река" в Янцин. Сребърния медал заслужи Йоханес Щролц (Ав) с изоставане от 61 стотни, а за бронза се пребори Себастиан Фос-Солевог (Нор) с пасив от 70 стотни.

Времето на Алберт Попов беше с 1,06 сек. по-бавно от това на победителя - 1:45,15 мин. Във II манш участва и вторият български национал в мъжкия ни тим - Камен Златков, който беше 20-и след първото спускане, но пропусна врата и отпадна.

"Със смесени чувства съм - добави Попов след края на състезанието. - Разбира се, резултатът е страхотен, но искахме малко повече. Можеше да се свалят по 3-4 десети и в двата манша. Спортната злоба в мен се обажда сега и още ме е малко яд. Опитах се да дам всичко от себе си както в първия, така и във втория манш. Радвам се от постижението въпреки всичко, защото на този равен терен се оказа, че мога да бъда наравно бърз с останалите. Все пак съм доволен, в Топ 10 на олимпиада съм, така че ще се почерпим."

Златков пък коментира:

"Аз съм изключително бесен, макар че сега малко ми поутихна. Хвана ми кол вътрешната ска. Може би често случваща се грешка в слалома. Знаех, че се движа добре, чувствах се в добра форма. Имах скорост и знаех, че мога да направя много добър резултат, ако сляза до финала. Това просто ме изненада. Беше напълно неочаквано за мен. От една страна много ме е яд, че това се случи, но от друга страна съм доволен, че карането ми е да доста добро ниво, което много ме радва. Със смесени чувства съм. Хем съм доволен, хем съм разочарован, защото знаех къде мога да стигна."

По-рано тази сутрин и двамата ни олимпийци се представиха впечатляващо в първата половина от слалома. Двамата ни 24-годишни национали намериха място в Топ 20 на I манш и получиха чудесен шанс да се борят за престижно класиране.

Попов даде 9-о време при първото преминаване по трасето, изоставайки с 0,70 сек. от временния лидер Щролц. Втори и трети във временното подреждане бяха норвежците Хенрик Кристоферсен (+0,02 сек.) и Фос-Солевог (+0,06 сек.), а Златков бе 20-и с пасив от 1,74 сек.

На старт в най-техничната дисциплина застанаха общо 87 състезатели, от които 34-ма не стигнаха до финала на I манш, а един беше дисквалифициран. Всички 52-ма финиширали стартираха във II манш, в който отпаднаха още шестима и още един беше дисквалифициран. Така в крайното класиране останаха малко повече от половината участници - 45 слаломисти.

"През този сезон се видя, че и няколко секунди може да се преборят. 70 стотни не са малко, но не са и много. Теренът е тежък и смятам, че ще се справя. Вярвам в себе си. Нищо не се знае. Слалом, рисково е. Някои хора ще дават повече газ, отколкото могат. Ще има изненади", прогнозира след края на I манш Попов пред БНТ.

Златков пък коментира в аванс:

"Определено съм доволен. Имаше места, на които можеше да рискувам още повече, но теренът беше доста опасен, твърде лесно можеше да се допускат грешки. Мисля, че направих оптимално спускане. Трябваше да подходя тактически. Целта, която си бях заложил, беше да имам солиден първи манш с добра изходна позиция за втория. Изпълних я. Чувствам се по-уверен във вторите маншове, ще мога да натискам повече. Ще имам и добър стартов номер, така че очаквам с нетърпение второто спускане."

Още по темата