Quantcast
СЕМ отказа да отстрани Кошлуков от конкурса за БНТ | СЕГА
facebook
twitter

Медии

СЕМ отказа да отстрани Кошлуков от конкурса за БНТ

Той е допуснат до решителните събеседвания заедно със 7-те други претенденти за поста
2 492
 Илияна Кирилова

Членовете на Съвета за електронни медии единодушно решиха да не отстраняват от конкурса за нов шеф на БНТ действащия генерален директор Емил Кошлуков. С 5 на 0 гласа СЕМ реши днес да допусне бившия депутат и тв водещ до изслушванията на кандидатите за поста, които ще се състоят на 27 и 28 юни. Така членовете на медийния регулатор не се вслушха с призива на 20 публични личности, които поискаха СЕМ да не допуска Кошлуков до финалните събеседвания. Те мотивираха искането си с аргумента, че „законът поставя висока летва към кандидатите за длъжността“ и че действащият началник на БНТ не отговаря на законовите изисквания за „обществен авторитет“ и „професионално признание. На заседанието днес Пролет Велкова, която влезе в СЕМ  в действащото Народно събрание по предложение на „Демократична България“, коментира, че има резерви спрямо въпросните критерии по отношение на Кошлуков. Тя обаче отказа да гласува против отстраняването му с пояснение, че на този етап от конкурса това може да доведе до съдебно обжалване, което да въвлече СЕМ в юридически процедури. На същото мнение бе и Симона Велева, която стана част от СЕМ заедно с Велкова по предложение на „Продължаваме промяната“.

 

 

Освен Кошлуков, членовете на СЕМ допуснаха до събеседванията и останалите 7 кандидати за нов директор на медията - Сашо Диков, Ирина Величкова, Сашо Йовков,
Василена Матакиева, Венелин Петков, Красимир Ангелов и Светлана Божилова. Така надзорният орган потвърди становището на техническата комисия по организирането на процедурата. Преди седмица тя излезе с решение, че документите на всички претенденти отговарят на условията на конкурса.

В изброения ред и по четирима на ден кандидатите ще събеседват със СЕМ в началото на новата седмица. Изслушванията започват в понеделник в 10,30 ч, като за всеки кандидат ще бъдат отделени по 85 минути. 

Ключови думи:

СЕМ, БНТ, Емил Кошлуков

Още

Сашо Диков: БНТ е мъртва извън пояса на новините

27.06.2022

5082
Сашо Диков стигна до финала на конкурса за шеф на БНТ

15.06.2022

22871
Общественици зоват Кошлуков да не се допуска до финала на конкурса за БНТ

22.06.2022

1699