Медия без
политическа реклама

Полша обяви ликвидация на държавните медии

27 Дек. 2023
Министърът на културата Бартоломей Сенкевич
EPA/BGNES
Министърът на културата Бартоломей Сенкевич

Министърът на културата на Полша Бартоломей Сенкевич обяви, че ще постави в ликвидация държавните радио Polskie Radio, телевизията Telewizja Polska и телеграфната агенция PAP, като по този начин задълбочи още повече спора за бъдещето на медиите след ключова промяна в правителството, съобщиха световните агенции и полските медии.

Проевропейската коалиция, оглавявана от Доналд Туск, пое властта в Полша този месец и започна основен ремонт на държавните медии, които според критиците им са се превърнали в пропагандни издания по време на осемте години на власт на националистическата партия „Право и справедливост“ (PiS).

Планираните промени естествено предизвикаха съпротивата PiS, която твърди, че новото правителство е заобиколило нормалната парламентарна процедура при налагането им. 

Днешният развой на събития е в резултат на решение на президента Анджей Дуда, който е съюзник на PiS. След смяната на шефовете на трите клюючови държавни медии Дуда наложи вето бюджета за 2024 г. Той включва и финансирането на обществените медии.

„Поради решението на президента на Република Полша да спре финансирането на обществените медии, реших да поставя в ликвидация компаниите Telewizja Polska SA, Polskie Radio SA и Polska Agencja Prasowa SA“, обяви министърът на културата Бартломей Сенкевич в изявление, публикувано в социалната мрежа X. Всъщност става дума за юридически ход, за да не стигне до съкращаване на служители поради липса на финансиране. 

Сенкевич твърди, че "в настоящата ситуация подобни действия ще гарантират продължаването на дейността на тези медии", като предстои да се извърши "необходимото преструктуриране и да се предотвратят съкращенията". Сенкевич посочва, че състоянието на ликвидация може да бъде оттеглено по всяко време от собственика на дружествата, т.е. държавата.

Депутатът от PiS Йоана Лихочка коментира в публикация в X, че „правителството на Туск унищожава полските медии“. „Това е акт, който ощетява държавата“, добави тя.

Миналата седмица новото правителство отстрани от ефира държавния новинарски канал TVP Info и уволни ръководители от държавните медии с цел "да бъде възстановена безпристрастността". Медийни анализатори и активисти за свобода на словото казват, че при PiS TVP не е действала като неутрален доставчик на новини, какъвто по устав трябва да бъде, а е била "правителствен рупор".

PiS обаче смята, че промените на новото правителство увреждат плурализма в медиите, а средствата, чрез които промените са били наложени, са незаконни, защото не са минали през парламента.

Премиерът Туск отхвърля тези обвинения. Днес премиерът успокои, че министърът на културата ще се заеме със ситуацията и ще намери начин медиите да бъдат финансирани, но не бива да разчитат на "астрономическите суми", които са получавали при правителството на PiS. Туск съобщи, че спешно се подготвя нов медиен закон. 

Президентът Дуда обяви, че налага вето върху закона, който включва 3 милиарда злоти (771 милиона долара) за финансиране на държавни медии. Ръководителят на кабинета на Дуда обвини днес Сенкевич, че се държи като "типичен агресор". „Това е доказателство за пълното безсилие на властите, които не намериха никакъв законен начин да сменят управлението в държавните медии“, написа Марчин Масталерек в X.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Полша, държавни медии

Още по темата