Медия без
политическа реклама

МВР привика журналисти на разпит заради разследване за скъпи лекарства

Полицията питала дали "добросъвестно проверяват фактите", когато пишат статията

15 Дек. 2022
Илияна Кирилова

Журналистът Десислава Николова и главният редактор на "Капитал" Алексей Лазаров са били призовани на разпит в СДВР заради журналистическо разследване, в което е описано как държавни болници са плащали за специални лекарства с огромни надценки. "Викаха ни не защото разследват как така българските болници купуват лекарства с 400% по-скъпо от средната цена в ЕС. Не, искаха да знаят дали Деси е "проверила добросъвестно фактите", които е публикувала", съобщи Лазаров във фейсбук профила си.

В статията "Как се краде от лекарства за деца и тежко болни" се цитират данни на доклад, изготвен от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, а те показват средно двойно по-голяма надценка при поръчките в българските болници в сравнение с цените на тези продукти в други европейски държави. При някои случаи става дума за почти петкратно по-висока цена - като кръвни филтри, поръчани от "Св. Екатерина" за 256.80 лв, които могат да се купят в Европа за 53.86 лв.

Впоследствие директорът на съвета Илко Гетов е отстранен без мотиви от служебния кабинет след изготвянето на този доклад. Източници на "Капитал" твърдят, че именно тези разкрития са довели до уволнението му, макар че самият той отрича тази версия. Директорът на "Св. Марина" - Варна, която е една от споменатите болници в статията, пък е решил да подаде жалба до прокуратурата срещу медията, а СДВР е призовала автора и главния редактор за "сведения".

"Да те викат в полицията, за да те разпитват дали си изпълняваш "добросъвестно" задълженията, е нелепо. Значи здравният чиновник, който купува лекарство за болно от рак дете четири пъти по-скъпо, не дава обяснения, а ние да даваме - как така? Как си проверяваме фактите и като цяло как си вършим работата не може да е предмет на интерес нито от прокуратурата, нито от полицията. Тяхната работа е да разкриват извършителите на престъпления. Ние отказахме да кажем каквото и да било - те да си гледат работата, както ние - нашата", казва Алексей Лазаров. Според него подобни действия от страна на МВР и прокуратурата са форма на тормоз срещу журналисти, затова двамата са отказали да дават обяснения как си пишат статиите.

Още по темата