Медия без
политическа реклама

Скандалът с "Нексо" подплаши партийните дарители

По-малко от 600 хил. лв. са събрали участниците във вота в края на кампанията

31 Март 2023
Сметна палата

В края на предизборната кампания, през която участниците във вота на 2 април събираха и харчеха пари за агитация, се оказва, че приходите им от дарения рязко са паднали в сравнение с предишни избори.

На 579 928.45 лв. възлизат общо направените парични дарения, показва регистърът на Сметната палата, където се докладват финансите на партиите и коалициите. За сравнение – в края на кампанията преди вота от 2 октомври м.г. политическите спонсори бяха дарили над 1.3 млн. лв. Данните за сегашната кампания са от вчера следобед, но са достатъчно показателния за сериозния спад.

Възможно е симпатизантите на партиите да са се стреснали от прокурорското разследване на криптокомпанията „Нексо“. Около случая изникнаха данни, че служители на „Нексо“ са дарявали значителни суми на политически сили. Това стана причина за тежки скандали в Народното събрание и дори за обвинения в политическа корупция. В такава атмосфера е нормално много от дарителите да се отдръпнат. А политическите формации трябва да разчитат на собствени сили - държавни субсидии и лични средства на претендентите за парламента.

Най-големите спонсори, както стана обичайно в последно време, фаворизират ПП-ДБ. Първите седем по големина дарения, възлизащи на общо 300 000 лв., са отишли именно в тази коалиция. Най-голямото единично дарение е от 100 000 лв., като дарителят е посочил за източник на средствата лични средства от заплати, дивиденти и бонуси. С останалите по-малки дарения общо ПП-ДБ е получила около 360 хил. лв.

Останалите формации остават далеч назад. „Левицата“ - коалиция на бивши социалисти, е получила около 80 хил. лв. от поддръжници. „Възраждане“ - около 50 хиляди, БВ – около 35 хиляди. Около 20 хиляди е събрала „Заедно“ - съюз от партии, воден от бивш кадри на ИТН. Самата партия на Слави Трифонов отчита едно дарение от 700 лв. БСП е получила около 12 хиляди.

ГЕРБ-СДС и ДПС, както обикновено, разчитат на държавните си субсидии и нямат нито стотинка дарения, въпреки че се хвалят с многобройни поддръжници.

Бизнесменът и бивш депутат Веселин Марешки, който сега се състезава като независим кандидат за парламента, е декларирал скромните 150 лв. дарения.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата