Quantcast

Медия без
политическа реклама

„Промяната“ прибира близо 70% от предизборните дарения

ГЕРБ и ДПС не търсят парична подкрепа нито от гражданите, нито от кандидат-депутатите си

29 Септ. 2022ОбновенаЛЮДМИЛ ИЛИЕВ
Илияна Кирилова

„Продължаваме промяната“ остава любима за партийните дарители и на тези избори. За вота през ноември м.г. формацията на Кирил Петков и Асен Василев събра около милион по време на предизборната кампания. Сега, броени дни преди изборите на 2 октомври, сумата е по-малка – около 870 хиляди, но все пак обхваща близо 70% от общата сума на даренията за всички участници във вота.

Мощен поток от дарения за предизборната кампания се стича към „Продължаваме промяната” – формацията на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Към 5 ноември коалицията е получила от симпатизиращи граждани около 988 000 лв.

Към 29 септември общият размер на паричните дарения за тези избори възлиза на 1 320 553.06 лв. Това показват данните на Сметната палата, на която партиите и коалициите са длъжни да се отчитат за събраните средства. Няколко дни преди вота през ноември м.г. сумата беше почти същата – 1.25 милиона.

Ясно се вижда, че лъвският пай от парите и сега се пада на „Промяната“. Формацията разполага с няколко големи спонсора, които я подкрепят редовно на избори – предприемачите Светозар Георгиев, Тенко Николов и Иво Ценов. За тази кампания те са отпуснали по 100 хиляди всеки. ПП е получила и около 160 хиляди лева от свои кандидат-депутати. Най-много са вложили в кампанията бившите парламентаристи Атанас Михнев и Владимир Табутов (по 50 хиляди), и Венко Сабрутев (30 хиляди), които и сега се надяват да влязат в Народното събрание.

Макар че големите политически сили се финансират главно чрез държавни субсидии, даренията остават важен източник на средства. През миналата година размерът им рязко се увеличи.

Сред харесваните от дарителите формации е "Има такъв народ". В края на кампанията партията на Слави Трифонов отчита около 256 хиляди лева от граждани. Към тази сума кандидатите й за изборите са добавили още около 102 хиляди собствени средства. Една четвърт от тях идват от Пламен Данаилов - ексдепутат, който Трифонов беше номинирал за финансов министър през юли м.г.

Третото място се пада на „Български възход“ на бившия служебен премиер Стефан Янев. Формацията е събрала около 70 хиляди от граждани. Отделно с още около 65 хиляди са се отчели и кандидат-депутати.

БСП, хвалеща се с преданите си симпатизанти, е получила от тях само около 14 хиляди лева. Затова вероятно се превръща в традиция за партията да получава повече пари за кампанията си от кандидатите, които този път са дали около 55 хиляди. Най-много (16 225 лв.) е дарил Георги Свиленски - един от най-близките до соцлидера Корнелия Нинова партийци, когото тя избра да я замести като председател на червената парламентарна група.

Накрая сред големите формации се нареждат ДБ и „Възраждане“. От граждани десницата е получила само около 13 хиляди, а от претендентите за парламента в своите листи двойно повече – около 27 хиляди. Националистите могат да се похвалят с 30 хиляди от дарители.

НА ИЗДРЪЖКА ОТ ХАЗНАТА

Отново празни остават графите с дарения при ГЕРБ-СДС и ДПС. Както другите изредени формации (без „Български възход“), те разчитат на държавната субсидия, която получават заради предишните си участия в парламента. Партиите на Бойко Борисов и Ахмед Доган обаче изпъкват сред останалите в тази група с това, че системно не полагат абсолютно никакви усилия да събират дарения от поддръжниците си. Не изискват финансова подкрепа и от кандидатите си – поне не официално.

Още по темата