Quantcast

Медия без
политическа реклама

48 кандидат-депутати са свързани с комунистическите тайни служби

Повечето принадлежат към БСП и производни на столетницата формации

23 Март 2023
БГНЕС

Броят на кандидати-депутатите, свързани със службите за сигурност на комунистическия режим, намалява с времето. На изборите през ноември 2021 г. например те бяха 57 души, а на сегашните – 48.

Така излиза от данните, които предостави комисията по досиетата, която е извършила редовната си проверка на кандидатите, която трябва да прави по закон преди избори. Общо за вота са регистрирани 4582 претенденти за парламента. На проверка подлежат само родените преди 16 юли 1973 г., които са били пълнолетни към падането на комунизма. За тези избори това са 1866 кандидати.

Повечето разкрити сътрудници на службите принадлежат към БСП и производни на столетницата формации. В редиците на „БСП за България“ присъстват 11 такива кандидати. След това идва коалицията „Левицата“, в която се събраха множество отцепници от БСП, с 5-има бивши сътрудници. Също толкова се намират и в листите на коалицията „Неутрална България“, създадена от „Атака“, „Русофили за възраждане на отечеството“ и две комунистически партии.

По 4-ма са разкрити в партията „Български възход“ на бившия служебен премиер Стефан Янев, в коалицията „Заедно“, чиито водещи лица са бившите кадри на ИТН Ива Митева и Любомир Каримански, и в коалицията „Вън от ЕС и НАТО“, съставена от малки партии, сред които се откриват бивши атакисти.

В ДПС, НДСВ и МИР имат по трима. „Български съюз Директна демокрация“ и „Българска социалдемокрация-Евролевица“ са приютили по двама такива кандидати. По един са намерили място в ГЕРБ-СДС и „Възраждане“.

Така излиза, че от формациите, които бяха представени в предния парламент, само ПП и ДБ нямат бивши сътрудници в листите си.

Ключови думи:

Комисия по досиетата, ДС