Медия без
политическа реклама

Жителите на Киев превърнаха метрото в бомбоубежище

В столицата влезе в сила полицейски час

24 Февр. 2022Обновена
БГНЕС
Опашки за бензин в Киев.

От днес в Киев влиза в сила комендантски час между  22.00 и 7.00 часа, съобщи кметът на града Виталий Кличко в Телеграм. "Това е принудителна стъпка, но в сегашните условия на военно положение е необходимо да се гарантира безопасността на жителите на столицата. Градският транспорт няма да работи по време на полицейския час. В същото време метростанциите ще бъдат достъпни под формата на убежище денонощно", написа Кличко.

Преди зазоряване мощни експлозии удариха Киев, Харков и Одеса. Властите незабавно призоваха хората да намерят укритие, за да избегнат руските ракетни удари. Войната в Украйна започна. Централното военно командване на  страната съобщава, че Русия е бомбардирала няколко летища, включително Киев Бориспол, Николаев, Краматорск, Херсон. Военното летище в Харков гори.

В Киев периодично се чуват сигнали за евакуация, които се излъчват чрез високоговорители. На площад "Независимост" почти няма пешеходци. Видеа и снимки в социалните медии показват хилядите украинци, които искат да излязат от Киев на фона на сигнали от службите за гражданска защита.  Забелязват се дълги опашки за бензин, пред банкомати, магазини и аптеки. Интензивни опашки са забелязани и на метростанциите в Киев с хора, които се опитват да се качат на влакове, за да избягат от града. Някои просто искат да се скрият там. Засега интернет, телевизията и мобилните връзки не са прекъснати. 

Журналистът на в. "Гардиън" Люк Хардинг казва: "Настроението е мрачно, приятели си звънят едни други. Слуховете - от официални лица, чуждестранни контакти, журналисти - са, че руските действия ще започнат в 4 часа сутринта местно време. Украйна се крепи, шегува се, прегръща, обича". Журналистът сподели в Туитър, че мазето на апартамента му в Киев е пълен със семейства с малки деца, които търсят къде да се скрият. "Децата носят със себе си книжки за оцветяване. Сърцето ми се къса".

Кметът на Киев Виталий Кличко каза и изявление, че Украйна е атакавуна от агресор. "Най-лошият враг сега е паниката. Запазете спокойствие. Всички, които не изпълняват критично важни градски функции, останете си вкъщи. Трябва да надделеем".

Александра Матвийчук, председател на Центъра за граждански свободи в Киев, каза пред Си Ен Ен в четвъртък, че се опасява, че руската атака срещу Украйна ще предизвика  "бежанска криза". "Аз съм в Киев. И много хора остават в Киев и ще се борят за страната ни и за нашия град, и за нашето достойнство", каза тя. "Но хора с деца, хора без родители, хора, които са уплашени ще се опитат да напуснат града". Тя добави, че се опасява, че атаката на Русия ще бъде насочена и срещу журналисти, граждански активисти, защитници на правата на човека и доброволци, "които са устойчиви на окупацията". На въпрос какво би могло да накара руския президент Владимир Путин да се оттегли, Матвийчук отговори, `че сега всичко зависи от незабавната реакция на Запада.

 

 

Ключови думи:

Украйна, Киев, Русия, война

Още по темата