Quantcast

Медия без
политическа реклама

Зеленски заплаши да напусне преговорите за мир с Москва

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се очаква днес в Украйна

24 Апр. 2022Обновена

В пресконференция, дадена в киевското метро, украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че ще прекрати мирните преговори с Русия, ако последните защитници на Мариупол бъдат избити или руснаците започнат да правят "псевдореферендум за нови псевдорепублики" в украинските провинции. Заявки за референдуми, подобни на тези в Донбас и Крим бяха направени през последните дни в Херсонска и Запорожска област.

Володимир Зеленски съобщи още, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и министърът на отбраната Лойд Остин ще посетят Киев по-късно днес. Белият дом обаче все още не е направил коментар. Очаква се по време на срещата Зеленски да отправи призив за повече тежки оръжия, за които вече заяви, че са жизненоважни за военните усилия на Украйна.

Зеленски отново демонстрира увереност за хода на войната: "Когато победим, ще бъдем страна, в която ще има най-силната армия" и обясни, че победата е въпрос на оръжие: "Ако имаме достатъчно, веднага ще започнем да връщаме окупираните територии". Украинският президент отново подчерта, че е готов на преки преговори с Путин, като: "Най-належащите въпроси са гаранциите за сигурност за Украйна, Донбас и Крим". 

Той каза, че „не се страхува да срещне“ с Путин ако това ще доведе до мирно споразумение между Русия и Украйна. „Войната може да бъде спряна само от онези, които я започнаха“, изтъкна украинският държавен глава. „Нашите партньори, както европейски, така и отвъд океана - Съединените щати и Канада – всички виждат, че това, което Русия казва и прави е, че не иска Украйна на масата за преговори, за да се сложи край на войната", категоричен бе Зеленски. И допълни: „Думите "Русия" и "доверие" не са синоними. Те са антоними - Русия просто говори нещо, което по никакъв начин не отговаря на действията й”. Зеленски настоя да се сложи край на войната и че всеки „здравомислещ човек би избрал дипломатическия път“ за решаване на въпроси пред военния.

На въпрос на азербайджански журналист, Зеленски каза: "Ако свършат с нас, ще се погрижат за вас", а когато го попитаха за възможностите за продължаване на преговорите в Турция, той отговори: "Този въпрос е за другия Владимир".

 

Още по темата