Медия без
политическа реклама

Зеленски: Украйна няма да се откаже от територията си

Сраженията в Донбас ще променят посоката на войната, смята украинският президент

17 Апр. 2022
БГНЕС

Украйна не е съгласна да се откаже от своя територия на изток, за да постигне мир с Русия. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за CNN. "Не можем да се откажем от нашата територия, но трябва да намерим някакъв диалог с Русия. Ако те са способни на това, значи сме готови. Ако има възможност да говорим, тогава ще говорим, но не на базата на руския ултиматум. Това е въпрос на отношение към нас", добави той.

Зеленски посочи, че украинската армия е готова за сраженията в Донбас, които могат да променят посоката на войната. Той допусна, че, ако Русия успее да завладее територията на Луганск и Донецк, може отново да бъде направен опит за превземане на Киев. "Затова е много важно да не им позволяваме, да отстояваме позициите си, защото тази битка ще има въздействие върху посоката на войната", категоричен е Зеленски.

"Защото не вярвам на руската армия и руското командване. Фактът, че сме ги отблъснали и бягат от Киев не означава, че, ако успеят да превземат Донбас, няма да продължат към Киев", каза още украинският президент. Той е на мнение, че Русия може да използва тактически ядрени оръжия, тъй като не цени живота на украинските граждани. 

"Споделям мнението на президента Байдън. Вижте какво се случи в Буча. Ясно е, че това не е дори война, а геноцид. Те просто убиват хора. Не войници, хора. Просто разстрелват хора на улицата. Хора, които са карали колелета, пътували са с автобуса или просто са вървели по улицата", коментира Зеленски думите на американския си колега Джо Байдън, че в Украйна се извършва геноцид.

Зеленски заяви още, че Украйна не вярва на думи, както и на своите съседи след руската инвазия. "Единствената вяра, която имаме е вярата в самите нас, в нашите въоръжени сили и че останалите страни ще ни подкрепят не само с думи, но и с действия", добави той. 

Шансовете за успешни преговори с Русия намаляват, тъй като украинското общество не желае да продължи диалога, заяви Зеленски. "Помислете за Буча, Волноваха, Бородянка, Мариупол. Идва момент, когато никой не иска да говори", каза той.

Още по темата