Медия без
политическа реклама

Зеленски подписа за 10 млрд. евро само от Германия и Франция

Сумите ще бъдат отпуснати от Берлин и Париж като допълнение към гласуваната обща помощ на ЕС от 50 млрд. евро

17 Февр. 2024Обновена
Зеленски, Шолц и външните министри на Украйна и Германия позират след подписването на споразумението
Туитър
Зеленски, Шолц и външните министри на Украйна и Германия позират след подписването на споразумението

Президентите на Украйна и на Франция Володимир Зеленски и Еманюел Макрон подписаха вчера споразумение за сигурност, като френският лидер обеща на Украйна 3 млрд. евро допълнителна военна помощ за 2024 г. Часове преди това в Берлин Зеленски подписа с германския канцлер Олаф Шолц подобно споразумение за 7 млрд. евро подкрепа през тази година.  Тези суми ще бъдат отпуснати на двустранна основа извън общия пакет от 50 млрд. евро до 2027 г. (по 12,5 млрд евро на година), които Съветът на ЕС вече договори за Украйна

В споразумението, подписано за период от десет години, Франция се ангажира да предостави на Киев "до три милиарда евро допълнителна" военна помощ още през 2024 г., след подкрепата на стойност 1,7 милиарда евро, предоставена през 2022 г., и тази от 2,1 милиарда евро, предоставена през 2023 г. Париж планира да засили по-специално сътрудничеството в областта на артилерията, предаде АФП, цитирана от БТА.

Споразумението предвижда предоставяне на помощ на Украйна за възстановяване на териториалната й цялост в рамките на международно признатите й граници, активно възпиране и мерки, които да бъдат предприети срещу всяка нова агресия от страна на Русия, както и подкрепа за присъединяването на Киев към Европейския съюз и оперативна съвместимост с НАТО.

В новия пакт се посочва също, че "Франция потвърждава, че бъдещото членство на Украйна в НАТО би било полезен принос за мира и стабилността в Европа".

Германия ще предостави нов пакет военна помощ на Украйна в размер на 1.1 млрд. евро. Това обяви канцлерът Олаф Шолц след срещата си с украинския президент Володимир Зеленски. 

Те в Берлин подписаха двустранен договор за сътрудничество в сферата на безопасността. Той е дългосрочен, по думите на канцлера Шолц, който пусна в "Туитър" и снимка от самия акт на подписването, на която се виждат също така външните министри Дмитро Кулеба и Аналена Бербок. 

"С Володимир Зеленски подписахме днес споразумение относно нашите дългосрочни ангажименти за сигурност. Историческа стъпка. Германия ще продължи да подкрепя Украйна срещу руската агресивна война. Слава на Украйна!", написа Шолц.

"Днес отпускаме нов пакет военна помощ за Украйна, в размер на около €1.1 млрд. - заяви Шолц на пресконференцията след подписването. - Това включва набор от мерки, включително доставка на 36 танка, колесни гаубици от промишлените запаси, 120 000 артилерийски снаряда и две нови системи за противовъздушна отбрана. Досега Германия до момента е отделила за военна помощ на Украйна средства, или е поела ангажименти, за 28 млрд. евро".

По-рано днес Шолц обяви в интервю за "Зюддойче Цайтунг", че само през 2024 г. Германия ще похарчи за подкрепа на Украйна 15 млрд. евро, в това число 7 млрд. за доставка на оръжия.

Това е продължение на рамковата декларация на държавите от Г-7 за т. нар. „гаранции за сигурност“ на Украйна, която беше подписана в кулоарите на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през лятото на 2023 г. 

Преди това Украйна сключи същия договор и с Великобритания, като това стана още на 12 януари в Киев. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Франция, Германия, Украйна