Quantcast

Медия без
политическа реклама

Зеленски: В Бородянка вероятно е по-страшно от Буча

06 Апр. 2022
EPA/BGNES
Бородянка е близо до Буча. Снимката е от 5 април

Украинските власти съобщават, че Украйна е успяла да си възвърне контрола над целия Киевски регион, както и над други области. В своето снощно видеосъобщение украинският президент Володимир Зеленски каза, че в регионите Киев, Суми и Чернигов окупаторите са извършили неща, които местните хора не са преживели дори и при нацистката окупация преди 80 години, съобщи "Дойче веле".

В Буча са били убити най-малко 300 цивилни граждани, но в Бородянка и други градове броят на жертвите може да е още по-висок, каза още Зеленски. Бородянка е градче с 13 000 жители, близо до Буча. 

"Имаме интерес да бъде проведено прозрачно и независимо разследване", подчерта Зеленски и добави, че за тази цел Украйна си сътрудничи с Европейския съюз, както и с Международния наказателен съд. Украинският президент покани журналисти от цял свят в Буча, за да видят с очите си и да документират жестоките престъпления. "Покажете на света какво направи Русия!"

Украинската прокуратура информира, че е регистрирала вече над 7000 съобщения за руски военни престъпления в региона около Киев. Според главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова и в други градове се е стигнало до същата хуманитарна ситуация, както в малкото градче Буча близо до столицата Киев - например в областите около Суми и Чернигов в северната част на Украйна. Тя съобщи, че след изтеглянето на руските войски в районите около Киев са били открити най-малко 410 убити цивилни граждани. Много от тях били с вързани ръце, огнестрелни рани и следи от изтезания. Венедиктова добави, че ситуацията в Бородянка е вероятно по-лоша, отколкото в Буча. И Бородянка доскоро беше под контрола на руските войски. Главният прокурор не разясни какво точно се е случвало там, но каза, че "най-тежката ситуация във връзка с жертвите" е именно там, в Бородянка.

Кметът на Буча моли за помощ

Броени дни след като кадрите от клането в Буча обиколиха света, кметът на градчето помоли за помощ. Във видеообръщение Анатоли Федорук призова най-вече лекари и сътрудници на фирми за снабдяване да отидат в Буча. В момента там няма ток, нито газ. Тази критична инфраструктура трябва да бъде възможно най-бързо изградена с помощта на специалисти, каза Федорук. "Ако можете, върнете се в Буча!", призова той. "Моите хора са били разстреляни от гняв или просто за удоволствие", каза кметът пред италианския вестник "Corriere della Sera". "Руснаците стреляха по всичко, което се движеше: по минувачи, по хора на велосипеди, по автомобили с надписи "Деца". Буча е руското отмъщение за украинската съпротива. Русия не напредваше във войната и затова организира сафари за стреляне по цивилни", казва Федорук. Части от градчето са били "превърнати в концентрационен лагер - без вода и храна". Руснаците убиваха "всеки, който излизаше навън, за да търси храна".

Същевременно стана ясно, че САЩ събират доказателства, за да обвинят официално руския президент Владимир Путин в извършването на военни престъпления и да го изправят пред Международния наказателен съд или друг съд. Към доказателствените материали спадат информации, събирани от тайните служби на САЩ и други приятелски държави, както и от международни организации като ООН, а също и интервюта на световни независими медии, обяви съветникът по национална сигурност Джейк Съливан. 

 

90% от инфраструктурата в Мариупол е разрушена

И от Мариупол идват "тъжни новини". След обсадата, продължаваща вече няколко седмици, почти целият град е разрушен, съобщи кметът Вадим Бойченко. "Тъжната новина е, че 90% от инфраструктурата в града е разрушена, а 40% няма да могат да бъдат възобновени." Все още около 130 000 души са заклещени в обсадения град. Преди началото на войната там са живели около 500 000 души. Повечето удари идват от "морето", където има руски кораби, информира кметът на пристанищния град.

Кличко: Не се връщайте в Киев

Кметът на столицата Киев Витали Кличко призова избягалите жители на Киевска област да не бързат да се завръщат, тъй като след изтеглянето на руските войски украинската армия е открила "многобройни мини, които представляват огромна опасност". Кличко помоли съгражданите си да почакат поне още една седмица, преди да се върнат в областта. Той информира, че все още има наложен вечерен час и предупреди, че над Киев и съседните населени места може да има и нови ракетни нападения. "Затова моля хората да изчакат и да не се завръщат сега."

Миналата седмица Русия обяви, че ще намали силно активността си около украинската столица.  Украйна обаче предупреждава, че може би става дума за тактическа заблуда.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?