Quantcast

Медия без
политическа реклама

Зеленски: В Бородянка вероятно е по-страшно от Буча

06 Апр. 2022
EPA/BGNES
Бородянка е близо до Буча. Снимката е от 5 април

Украинските власти съобщават, че Украйна е успяла да си възвърне контрола над целия Киевски регион, както и над други области. В своето снощно видеосъобщение украинският президент Володимир Зеленски каза, че в регионите Киев, Суми и Чернигов окупаторите са извършили неща, които местните хора не са преживели дори и при нацистката окупация преди 80 години, съобщи "Дойче веле".

В Буча са били убити най-малко 300 цивилни граждани, но в Бородянка и други градове броят на жертвите може да е още по-висок, каза още Зеленски. Бородянка е градче с 13 000 жители, близо до Буча. 

"Имаме интерес да бъде проведено прозрачно и независимо разследване", подчерта Зеленски и добави, че за тази цел Украйна си сътрудничи с Европейския съюз, както и с Международния наказателен съд. Украинският президент покани журналисти от цял свят в Буча, за да видят с очите си и да документират жестоките престъпления. "Покажете на света какво направи Русия!"

Украинската прокуратура информира, че е регистрирала вече над 7000 съобщения за руски военни престъпления в региона около Киев. Според главния прокурор на Украйна Ирина Венедиктова и в други градове се е стигнало до същата хуманитарна ситуация, както в малкото градче Буча близо до столицата Киев - например в областите около Суми и Чернигов в северната част на Украйна. Тя съобщи, че след изтеглянето на руските войски в районите около Киев са били открити най-малко 410 убити цивилни граждани. Много от тях били с вързани ръце, огнестрелни рани и следи от изтезания. Венедиктова добави, че ситуацията в Бородянка е вероятно по-лоша, отколкото в Буча. И Бородянка доскоро беше под контрола на руските войски. Главният прокурор не разясни какво точно се е случвало там, но каза, че "най-тежката ситуация във връзка с жертвите" е именно там, в Бородянка.

Кметът на Буча моли за помощ

Броени дни след като кадрите от клането в Буча обиколиха света, кметът на градчето помоли за помощ. Във видеообръщение Анатоли Федорук призова най-вече лекари и сътрудници на фирми за снабдяване да отидат в Буча. В момента там няма ток, нито газ. Тази критична инфраструктура трябва да бъде възможно най-бързо изградена с помощта на специалисти, каза Федорук. "Ако можете, върнете се в Буча!", призова той. "Моите хора са били разстреляни от гняв или просто за удоволствие", каза кметът пред италианския вестник "Corriere della Sera". "Руснаците стреляха по всичко, което се движеше: по минувачи, по хора на велосипеди, по автомобили с надписи "Деца". Буча е руското отмъщение за украинската съпротива. Русия не напредваше във войната и затова организира сафари за стреляне по цивилни", казва Федорук. Части от градчето са били "превърнати в концентрационен лагер - без вода и храна". Руснаците убиваха "всеки, който излизаше навън, за да търси храна".

Същевременно стана ясно, че САЩ събират доказателства, за да обвинят официално руския президент Владимир Путин в извършването на военни престъпления и да го изправят пред Международния наказателен съд или друг съд. Към доказателствените материали спадат информации, събирани от тайните служби на САЩ и други приятелски държави, както и от международни организации като ООН, а също и интервюта на световни независими медии, обяви съветникът по национална сигурност Джейк Съливан. 

 

90% от инфраструктурата в Мариупол е разрушена

И от Мариупол идват "тъжни новини". След обсадата, продължаваща вече няколко седмици, почти целият град е разрушен, съобщи кметът Вадим Бойченко. "Тъжната новина е, че 90% от инфраструктурата в града е разрушена, а 40% няма да могат да бъдат възобновени." Все още около 130 000 души са заклещени в обсадения град. Преди началото на войната там са живели около 500 000 души. Повечето удари идват от "морето", където има руски кораби, информира кметът на пристанищния град.

Кличко: Не се връщайте в Киев

Кметът на столицата Киев Витали Кличко призова избягалите жители на Киевска област да не бързат да се завръщат, тъй като след изтеглянето на руските войски украинската армия е открила "многобройни мини, които представляват огромна опасност". Кличко помоли съгражданите си да почакат поне още една седмица, преди да се върнат в областта. Той информира, че все още има наложен вечерен час и предупреди, че над Киев и съседните населени места може да има и нови ракетни нападения. "Затова моля хората да изчакат и да не се завръщат сега."

Миналата седмица Русия обяви, че ще намали силно активността си около украинската столица.  Украйна обаче предупреждава, че може би става дума за тактическа заблуда.

Още по темата