Quantcast

Медия без
политическа реклама

Заев контрира Радев: Не ни се бъркайте за българското малцинство

Македонският премиер ни праща в съда в Страсбург, за да не поставяме пред ЕС въпроса за тормоза над гражданите с българско самосъзнание

04 Септ. 2021Обновена
БГНЕС
Зоран Заев

Македонският премиер Зоран Заев контрира вчера българския президент Румен Радев, който заяви два дни по-рано, че "уважението към свободата на самоопределение на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание е ключ към европейската интеграция на страната". Заев го прикани да не се намесва във вътрешните работи на РС Македония, защото тя и без това се грижи добре за "българското малцинство".

Скопие се грижи и за българското малцинство, ще дадем гаранции с дипломатически ноти, заяви премиерът на Македония Зоран Зарев."Всички информации сочат, че в...

"Имаме готовност - и аз призовавам публично това да стигне до България, да подпишем две дипломатически ноти”, каза Заев. Едната, че Северна Македония е едно и също като Република Северна Македония, се отнася до териториалната цялост на Република Северна Македония. В нея се казва, че Скопие няма териториални претенции към някоя от съседните държави, включително България, и има готовност да я изпрати, където е необходимо, „включително в ЕС, в България, на съседите, в ООН”.

Втората нота е свързана с ненамесата във вътрешните работи, включително по отношение на малцинствените права.

„Както казах в съвременна Европа, а ние се смятаме за европейци, България е член на ЕС, тези въпроси се решават от съда в Страсбург и няма защо ние да се намесваме или те да се намесват у нас по подобни въпроси. Нашата цел е да се грижим тук за всички етнически общности, за всички малцинства, които имаме в страната, включително и за българското малцинство. Определено правим това и много неща са подобрени", каза премиерът Заев.

Той изрази увереност, че когато животът се нормализира и проблемите с пандемията бъдат преодолени, капиталовите инвестиции в инфраструктурата могат да бъдат засилени.

Всичко това ще създаде по-положителна среда, особено у нас, но също и в България, за да можем да продължим по пътя си към Европейския съюз, подчерта македонският премиер.

 

ОБИДА И УНИЖЕНИЕ

Темата с двете ноти, които Заев предлага като някаква панацея, е обида и унижение, коментира пред БГНЕС евродепутатът от ГЕРБ Андрей Ковачев. "Скопие ще благоволи след толкова години да потвърди нещо толкова логично, че изразът Северна Македония се отнася само до държавата с име РСМ и не представлява териториална претенция към България! А защо от 2017-ма година та до сега не го направиха и оставиха впечатлението, че това трябва да е някаква разменна монета? Защо чак сега? А за другото, че Страсбург да решавал за "малцинства", е повече от нагло. Нямало да се намесват в нашите работи, защото Страсбург щял да им ги реши. Те плащат и лобират от десетилетия в полза на тези, които съдят България в Страсбург. Работят срещу нас на всички нива, сега лицемерно щели да кажат, че нямало да се намесват във вътрешните ни работи", заяви той.

Още по темата