Медия без
политическа реклама

Вучич печели убедително парламентарните избори в Сърбия

Ще имаме абсолютно мнозинство в парламента, обяви сръбският президент

18 Дек. 2023Обновена
БГНЕС
Александър Вучич гласува в Белград

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че партията му е спечелила убедителна победа на парламентарните избори в неделя, удължавайки управлението на популистката формация в балканската страна на фона на обвиненията в нечестна игра от страна на опозицията, съобщи АФП, цитирана от БГНЕС.

Официалните резултати трябваше да бъдат обявени късно в понеделник, но президентът изглеждаше сигурен в представянето на своята Сръбска прогресивна партия (СПП) само няколко часа след затварянето на избирателните секции. 

"Ще имаме абсолютно мнозинство в парламента със 127 места", заяви Вучич пред репортери по време на пресконференция, като уточни, че са преброени около 76% от бюлетините.

Първите прогнозни резултати от предсрочните парламентарни избори в съседна Сърбия избори сочат, че Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич печели 46,6 на сто от гласовете, предава БГНЕС. На второ място е опозиционната "Сърбия срещу насилието" с 23 на сто.

Това сочеха резултатите на CESID/IPSOS на базата на 72,6 % от подадените гласове.

На трета позиция е "Сръбската социалистическа партия" на Ивица Дачич с 6,9 на сто. Коалиция НАДА получава 4,8 на сто от гласовете.

Ако тази тенденция се запази, то в 250-местния парламент СПП ще има между 126 и 129 мандата, което би означавало самостоятелно мнозинство. "Сърбия срещу насилието" ще имат 63 мандата, ССП 19 мандата, а НАДА 13 мандата.

В парламента ще влезе и формацията на д-р Бранимир Несторович с 4,8 на сто или 13 депутатски места.

Унгарското малцинство ще има 6 мандата. Коалицията "Справедливост и помирение и Демократически съюз" на хърватите 3 мандата. Формацията на Сулейман Углянин- 2 мандата. По 1 мандат ще има листата Шаип Канберия и руската партия.

Избирателите участваха и в местни избори. Вотът се разглежда като опит на държавния глава Вучич и неговата партия да си осигурят нов четиригодишен управленски мандат след срив в популярността заради две масови убийства с общо 18 жертви през май, коментира БНТ.

Прагът за влизане в 250-членния сръбски парламент е три процента. Официалните резултати ще бъдат оповестени през следващите дни. Избирателната активност е била над 50 на сто.

6 милиона и 600 хиляди избиратели между които и 16 малцинства, включително и българското, гласуваха с бюлетини отпечатани на 29 езика. След като гласува, президентът Александър Вучич прогнозира, че ще има абсолютно мнозинство в Скупщината. "Вярвам, че избирателната листа "Сърбия не трябва да спира" ще има почти абсолютно или абсолютно мнозинство. Мисля, че това е важно условие страната да продължи по пътя на просперитета и успеха", каза президентът.

Според лидера на опозиционната "Партия за свобода и справедливост" и основен опоненент на Вучич - Драган Джилас промените в страната вече са започнали. "Хората са решени да живеят в страна без несигурност, да живеят нормално, без престъпност и корупция, без скок на цените, да има държава, която ще инвестира в образованието и здравеопазването, от която младите хора няма да си тръгнат. Нищо не може да спре това", каза той.

ПРОТЕСТ СРЕЩУ ИЗБОРНИЯ ТУРИЗЪМ

Коалицията "Сърбия срещу насилието" настоява за анулиране на изборите в Белград и призовава гражданите на Белград да протестират "заради кражбата на волята на избирателите " днес пред общината на града от 18 часа. Оттам демонстрантите ще се отправят към централата на Републиканската избирателна комисия на ул. "Крал Милан“, съобщи белградската агенция Бета, цитирана от БТА.

Въз основа на 81 процента от преброените гласове в Белград, листата на управляващата Сръбска прогресивна партия (СНС) има 21 000 гласа повече от опозиционната листа "Сърбия срещу насилието", съобщиха от коалиция "Сърбия срещу насилието".

"Като се има предвид, че повече от 40 000 души без законно пребиваване бяха докарани в Белград по организиран начин, за да подкрепят листата на Сръбската прогресивна партия, което драстично промени избирателната воля на гражданите на Белград, ние настояваме за анулиране на изборите в град Белград и повторно гласуване за Общински съвет“, се посочва в съобщението.

Ключови думи:

Александър Вучич, избори

Още по темата