Медия без
политическа реклама

Вучич номинира военния министър за премиер на Сърбия

Милош Вучевич наследи президента като председател на Сръбската прогресивна партия

30 Март 2024
EPA/БГНЕС архив
Милош Вучевич

Сръбският президент Александър Вучич предложи на парламента кандидатурата на министъра на отбраната Милош Вучевич за поста министър-председател. Това обяви самият държавен глава във Фейсбук и Инстаграм.

След като изслушах мненията на представителите на парламентарните партии, обявявам решението относно предложението на кандидата за министър-председател на Сърбия. Предлагам на Скупщината Милош Вучевич за кандидат за поста министър-председател, посочи в Инстаграм президентът Вучич, цитиран от БТА.

Милош Вучевич е роден през 1974 г. в сръбския град Нови Сад. От 2021 г. министърът на отбраната е заместник-председател на управляващата Сръбска прогресивна партия, а на 27 май 2023 г. наследи президента Александър Вучич като председател на партията.

Съединените щати призоваха днес Сърбия да изтегли войските, които е струпала на границата си с Косово, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

На предсрочните парламентарни избори на 17 декември м.г. коалицията на управляващата Сръбска прогресивна партия спечели 129 депутатски места в 250-местния парламент. Опозиционната коалиция "Сърбия срещу насилието" стана втората сила в парламента с 65 места.

Сръбският президент Александър Вучич декларира, че Сърбия ще подкрепи своите граждани, живеещи в северната част на Косово и Метохия, в случай на въоръжен конфликт. В интервю за TV Prva Вучич заговори за "ад на земята", ако се стигне до въоръжен конфликт.