Медия без
политическа реклама

САЩ: Сърбия струпва танкове и оръдия край Косово

Белият дом настоява за изтегляне на войските, а Държавният департамент зове Вучич да накаже убийците на косовския полицай

30 Септ. 2023
ЕПА/БГНЕС архив

Съединените щати призоваха днес Сърбия да изтегли войските, които е струпала на границата си с Косово, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Ние виждаме големи сръбски военни сили по границата с Косово", включително "безпрецедентно разполагане" на артилерия, танкове и пехотни части, каза говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Джон Кърби. Той обаче не пожела да коментира риска от евентуално нахлуване в Косово, чиято независимост Сърбия не признава и където от няколко дни напрежението е много високо.

"Заради последните събития КейФОР" - силите, разположени от НАТО в тази бивша сръбска провинция -"ще увеличат присъствието си" в нейната северна част, подчерта Кърби. Той обаче не бе в състояние да уточни дали става въпрос просто за прехвърляне на войници от КейФОР в Северно Косово или за нетно увеличение на числеността на силите на Алианса в страната. 

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се е обадил по телефона днес на сръбския президент Александър Вучич, за да изрази загриженост от ситуацията и да "подчертае необходимостта от незабавно намаляване на напрежението и връщане към диалога". Той го призовал да се накажат отговорните за убийството на косовския полицай.

Съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан от своя страна е разговарял с премиера на Косово Албин Курти, съобщи Кърби. Впоследствие Белият дом добави в изявление, цитирано от Ройтерс, че Съливан е изразил пред Курти безпокойство от разполагането на сръбски военни части по протежение на границата с Косово.

Двамата обсъдили водения с посредничеството на Европейския съюз диалог между Косово и Сърбия. Това "е единственото дългосрочно решение за осигуряване на стабилност в цяло Косово", подчертал Съливан.

Косовски полицай бе убит от засада рано сутринта в неделя. По-късно през деня полицията застреля трима души от групата сърби, извършили нападението. Това е една от най-сериозните ескалации на напрежението в Косово през последните години, отбелязва АФП.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

САЩ, Сърбия, Косово

Още по темата