Медия без
политическа реклама

Враг на Китай спечели изборите в Тайван

14 Яну. 2024
Новият държавен глава на Тайван и следващият вицепрезидент

Тайван призова Китай да "уважи резултатите от президентските избори", спечелени предишния ден от Уилям Лай, който твърди, че островът фактически е независим и обещава да го защитава срещу заплахите на Пекин за обединение.

Уилям Лай, досегашен вицепрезидент, спечели президентските избори и ще встъпи в длъжност на 20 май, заедно със своята вицепрезидентка Сяо Мейцин, бивш представител на Тайпе във Вашингтон.

Още преди изборите Китай обяви, че Лай е "опасен сепаратист" и "Тайван избира между войната и мира". В навечерието на вота китайското министерството на отбраната обеща да "смаже" всяко движение за независимост на Тайван, а от Тайпе реагираха като определиха реакцията от страна на китайските власти като "абсурден и грешен коментар".

Пекин призова останалия свят да се придържа към постановката за единен Китай. Това обаче не попречи на японската външна министърка Йоко Камикава поздрави новоизбраният президент на тайван Уилям Лай. Това не се хареса на Китай. 

В изявлението си Камикава поздравява Лай за победата му и нарича самоуправляващия се остров, над който Пекин претендира за суверенитет, "изключително важен партньор и важен приятел".

Китайското посолство в Япония реагира светкавично, без да споменава Лай или да признава победата му. Те определиха коментарите на Камикава като "сериозна намеса във вътрешните работи на Китай".

Президентът на САЩ Джо Байдън каза, че САЩ не подкрепят независимостта на Тайван, след като тайванските избиратели дадоха своите предпочитания за Уилям Лай.

Нито една от политическите партии в Тайван не успя да спечели мнозинство в местния парламент. Партията Гоминдан взе 52 места, Демократическата прогресивна партия - 51 места, Народната партия - 8 места. Двама независими също влязоха в парламента.

 

Ключови думи:

Тайван, Китай

Още по темата