Медия без
политическа реклама

Вицепрезидентка на Европарламента е арестувана по обвинение в корупция

По-рано в петък бяха задържани четирима души, свързани с ЕП, заради подкупи от Катар

10 Дек. 2022Обновена
Ева Каили е социалистка, вицепрезидент на ЕП
Ева Каили е социалистка, вицепрезидент на ЕП

Гъркинята Ева Кайли, вицепрезидент на Европарламента и евродепутатка, е била разпитана в петък вечерта от полицията в Брюксел по подозрение за корупция, съобщи Франспрес. По-рано агенцията информира, че е била и арестувана, но това е спорно, защото тя има депутатски имунитет. Агенцията се позовава на информирани източници. Разпитът на Кайли е свързан с арестите по-рано в петък на четирима души - служители в ЕП и бивш евродепутат.  Eдин от арестуваните е партньор на Кайли. Тя е от групата на Социалистите и демократите, била е и тв журналистка. "Кайли бе изключена от ПАСОК още тази вечер", съобщи лидерът на партията Никос Андрулакис. Междувременно и Групата на социалистите и демократите в ЕП съобщи, че изключва Кайли и обеща пълно съдействие на разследването. Най-малкото тя не може да продължи да е вицепрезидентка на ЕП. Европарламентът има 14 вицепрезиденти. 

Преди 2 седмици Кайли е защитила пламенно Катар в ЕП по въпроса, че там се спазват трудовите права - по повод обвиненията, че са загинали стотици работници по време на строежите на съоръженията за Мондиал, че не бива катарците да бъдат подигравани, защото "те са вече образовани и различни". След това изтъква катарски заслуги в международната политика. 

Четирима души от италиански произход, сред които бивш евродепутат от групата на Социалистите и демократите, и сътрудник в Европейския парламент, са били задържани на 9 декември следобед в Брюксел по подозрение за участие в престъпна група, оказвала влияние при приемането на политически и икономически решения, съобщи БТА. Извършени са претърсвания на 16 адреса. Полицията не съобщава имената им, но различни източници посочиха, че двама от арестуваните са бившият евродепутат Антонио Панчери и Лука Висентини, генерален секретар на Международната конфедерация на профсъюзите. 

Според местни медии задържаните са били финансирани от Катар и ще бъдат обвинени в корупция и пране на пари. В резиденцията на бившия евродепутат Панчери полицията е открила 600 хиляди евро в брой.

Според вестник "Соар", разследването стартира през юли 2022 г.. Заподозрените са обвинени във вземане на подкупи от Катар и опит да повлияят на политиката на Европейския съюз, по-специално на позицията на други депутати от Европейския парламент в навечерието на подготовката за Световното първенство. Според вестника, арестуваните са предали големи суми пари и ценни подаръци на други евродепутати.

Белгийската прокуратура излезе с изявление, потвърждаващо, че в петък се провежда "антикорупционна операция, свързана с една от страните от Близкия изток", но остави без коментар цялата друга информация на "Соар", включително връзката на разследването със Световно първенство по футбол. Прокурорите също потвърдиха ареста на четирима души от италиански произход, но без да разкриват имената им.

 

Световните медии за скандала

 

Guardian

Ако връзките бъдат доказани, това ще е най-големият случай на корупция в ЕП за последните години. 

Wall Street Journal

Белгийската полиция разполага с 48 часа, за да реши дали да повдигне обвинения или да прекрати делото. Евродепутите имат имунитет срещу съдебно преследване, но той не действа при криминално престъпление. 

 

Politico 

Обиските са резултат от скандал в ЕП, в частност в Алианса на социалистите и демократите, които са критикувани за меката позиция към Катар в навечерието на Мондиал. 
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата