Медия без
политическа реклама

Вашингтон призова Иран незабавно да освободи танкера "Св. Никола"

Напрежението в Оманския залив се покачва

12 Яну. 2024
Танкерът "Св. Никола" бе отвлечен вчера към иранско пристанище
shipspotting.com
Танкерът "Св. Никола" бе отвлечен вчера към иранско пристанище

САЩ призоваха Техеран незабавно да освободи гръцкия петролен танкер "Св. Никола", задържан вчера в Оманския залив от иранските военноморски сили по разпореждане на съдебните власти на Ислямската република, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Иранското правителство трябва незабавно да освободи кораба и екипажа му", заяви заместник- говорителят на американския Държавен департамент Ведант Пател.

"Това незаконно превземане на търговски плавателен съд просто е поредният акт на Иран или е допуснат от Иран, който има за цел на наруши на международната търговия", добави Пател.  

Заместник-говорителят на Държавния департамент подчерта, че Вашингтон ще продължи да се противопоставя на "тревожното и дестабилизиращо поведение на Иран". 

По-рано вчера иранската новинарска агенция ИРНА съобщи, че военноморските сили на страната са задържали петролен танкер в Ормузкия проток по нареждане на съдебните власти във връзка с обвинение в кражба на ирански петрол, отбелязва ДПА. 

 Миналата година корабът "Свети Никола" стана център на спор между Вашингтон и Техеран, след като бе задържан от САЩ в рамките на операция за прилагане на санкции. По това време  "Свети Никола" плаваше под името "Суец Раджан".

Иранските военноморски сили обявиха, че въз основа на съдебно решение са заловили петролен танкер в Оманския залив. Конфискуваният плавателен съд е бил свързан със САЩ.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Иран

Още по темата