Медия без
политическа реклама

Иран плени танкер за отмъщение на САЩ

Отвлечетният в Оманския залив кораб карал иракски петрол за Турция

11 Яну. 2024
Танкерът "Св. Никола" е вече в ирански плен
shipspotting.com
Танкерът "Св. Никола" е вече в ирански плен

Иранските военноморски сили обявиха, че въз основа на съдебно решение са заловили петролен танкер в Оманския залив. Конфискуваният плавателен съд е бил свързан със САЩ.

По-рано гръцкото министерство на корабоплаването и островната политика съобщи за конфискуването на танкера St Nikolas, свързан с гръцката корабна компания Empire Navigation, чийто екипаж включва гръцки капитан и 18 филипински моряци.

Иранската държавна информационна агенция ИРНА съобщи за конфискацията накратко късно следобед, часове след като въоръжените мъже се качиха на борда. Плавателният съд, известен преди като Suez Rajan, бе обект на дългогодишен спор, който в крайна сметка доведе до конфискацията на Министерството на правосъдието на САЩ на 1 милион барела ирански суров петрол. 

Базираната в Атина Empire Navigation призна, че е загубила контакт с кораба, но не даде повече подробности. През септември компанията се призна за виновна за контрабанда на ирански суров петрол и се съгласи да плати глоба от 2,4 милиона долара по дело, свързано с танкера. Корабът е бил нападнат край иракския град Басра, откъдето карал 145 000 тона суров петрол за турската рафинерия Tupras в Алиага, Западна Турция. Данните за сателитно проследяване, анализирани от Асошиейтед прес, последно показаха, че танкерът под флага на Маршаловите острови се е обърнал и се е насочил към иранското пристанище Бандар-е Яск.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Иран, танкер

Още по темата