Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ваксината да се изпробва в Африка, предлагат френски лекари

Думите им предизвикаха бурно възмущение, че са расисти

05 Апр. 2020
ЕПА/БГНЕС
Нигерийка носи предпазна маска на рибния пазар в Абуджа.

Двама уважавани френски лекари предложиха тази седмица експерименталната ваксина срещу COVID-19 да се изпробва в Африка, защото хората там нямат пари да си набавят предпазни средства срещу коронавируса, писа електронното издание businessinsider.com.

Жан-Пол Мира, който е директор на интензивното отделение в парижката болница „Кошен“,  каза, че там „няма нито маски, нито лечение, нито интензивни грижи“. В дискусия по телевизия LCI с д-р Камий Лохт, директор на изследванията във френския Национален институт по здравеопазване и медицински изследвания, Жан-Пол Мира сравни сегашното положение с опитите за откриване на ваксина срещу СПИН: „Изпробвахме я върху проститутки, защото те са много рискови и не се пазят“. „Прав сте. Ще трябва да помислим сериозно“, отвърна д-р Лохт.

Няколко африкански футболни знаменитости реагираха гневно в социалните мрежи. Бившата звезда на „Челси“ Дидие Дрогба, който е от Кот д’Ивоар, написа в Туитър: „Африка не е лаборатория за изпитания. Осъждам тези унизителни, лъжовни и най-вече дълбоко расистки думи“. Бившият нападател на „Барселона“ Самюел Ето’о от Камерун също изрази възмущение.

Френският изследователски институт Инсерм  заяви, че думите на лекарите са изтълкувани погрешно като "#FakeNews."

В Африка има 6700 потвърдени случая на заразяване с коронавирус, а смъртните случаи са 229.

 

Още по темата