Медия без
политическа реклама

Унгария си навлече гнева на Съвета на ЕС

Будапеща блокира 9 млрд. евро военна помощ за Украйна

27 Май 2024
Унгарският външен министър Петер Сиярто остана непреклонен под натиска на своите колеги
Стопкадър от екрана
Унгарският външен министър Петер Сиярто остана непреклонен под натиска на своите колеги

Външните министри на ЕС се разгневиха днес на Унгария, че възпрепятства важна военна помощ за Украйна от Европейския фонд за мир. Будапеща блокира частичното възстановяване на разходите за оръжия, предназначени за Украйна по извънбюджетния фонд от почти година, а сумата се оценява на 9 милиарда евро, предаде базираното в Брюксел електронно издание EURACTIV.bg

„Около 40% от резолюциите на ЕС за Украйна са блокирани от Унгария“, обяви външният министър на Литва Габрелиус Ландсбергис пред репортери.

„Европейският фонд за мир е спрян. Преговорите за присъединяване на Украйна са заложници на Унгария. Мога да посоча и още –  декларацията на ЕС за Грузия и подкрепата за Армения. Общо взето почти всичките ни дискусии и необходимите решения  са блокирани само от една страна“, каза Ландсбергис. „Трябва да започнем да разглеждаме това като систематичен подход към всички усилия на ЕС да има някаква значима роля във външните работи. Трябва да започнем да говорим за това“, добави той.

Външният министърка на Белгия Хаджа Лахбиб, чиято страна е ротационен председател на ЕС, каза пред репортери преди разговорите: „Не можем да приемем, че една страна, която подписа тази сума преди няколко месеца, сега блокира тази решаваща помощ за Украйна“.

Естонският външен министър Маргус Цахна каза: „Всеки път, когато идваме тук, трябва да убеждаваме Унгария да не блокира много важни инициативи. Сега е от решаващо значение за Украйна, а също и за Европа, да бъдат използвани тези средства от Фонда за мир“, добави Цахкна.

Италианският външен министър Антонио Таяни заяви пред репортери, че Рим ще бъде против блокирането. „Искаме да продължим напред”, посочи той.

Външният министър на Унгария Петер Сиярто не отговори на въпросите на репортери.

Дипломати от ЕС заявиха, че очакват дискусията за военната помощ на ЕС за Украйна да се измести към срещата на министрите на отбраната във вторник.

Ако няма пробив, посланиците на ЕС „ще се съберат когато е необходимо, за да продсолеят тази много неприятна ситуация“, каза друг дипломат от ЕС.

Унгария поема ротационното председателство на Съвета на ЕС на 1 юли може да създаде много нови спънки.

НОВ САНКЦИОНЕН РЕЖИМ

ЕС създава нов санкционен механизъм срещу Русия
Съветът на Европейския съюз прие нов режим на санкции за наказване на сериозни нарушения на правата на човека в Русия, предаде ДПА.

Решението е взето на днешния Съвет "Външни работи", провеждащ се в Брюксел.

Новата система от санкции беше създадена след смъртта на руския опозиционен лидер Алексей Навални и е насочена срещу лица и организации, отговорни за репресиите срещу опозицията.

Механизмът обаче няма да носи името на Навални, както беше предложил върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел.

Режимът на санкции на ЕС е създаден специално за нарушенията на правата на човека в Русия. Около 20 лица са избрани за включване в първия списък, съобщиха дипломати.

Тези наказателни мерки са отделни от широкообхватните икономически санкции, наложени на Русия заради пълномащабната инвазия в Украйна. Санкциите също така включват наказателни мерки, а именно забрана за влизане в Европейския съюз и замразяване на активи, притежавани в блока.

Все още не е постигнато споразумение за 14-ия кръг от санкции срещу Русия заради войната в Украйна. За пръв път се разглежда печелившият руски сектор на втечнения природен газ (LNG).

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Унгария, ЕС

Още по темата