Медия без
политическа реклама

Украйна забрани да се говори и пише на руски в сектора на услугите

16 Яну. 2021
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нормата на закона "За осигуряване на функционирането на украинския език като държавен език", предвиждаща окончателния преход в Украйна на целия сектор на услугите към украински, влиза в сила от 16 януари, предаде РИА Новости.

Всички доставчици на услуги, независимо от тяхната форма на собственост, ще бъдат задължени да обслужват потребителите и да предоставят информация за стоки и услуги изключително на украински. Това изискване важи не само за търговията. Сега гражданите ще могат официално да се оплакват заради обслужване на руски език, а за нарушаване на новата норма са предвидени глоби, уточнява агенция "Фокус".

„Украинският потребител най-накрая ще получи правото да бъде обслужван на държавния език по подразбиране - в супермаркет или онлайн магазин, в кафене или ресторант, в банка или аптека, на бензиностанция или на гарата, във фитнес зала или библиотека“, каза омбудсманът Тарас Кремин в защита на държавния език. 

Цялата информация за ценовите етикети, инструкции, спецификации, маркировки, билети и менюта вече трябва да бъде на украински, въпреки че може да бъде дублирана на други езици. Сайтовете също ще трябва да бъдат преведени на държавния език и потребителят трябва да премине към украинската версия по подразбиране и след това, ако желае, може да превключи на друг език.

Според някои експерти обаче специално ресторантьорството едва ли е готово за такава промяна „отведнъж“. Поради което там вероятно „тихо“ ще се ползва руско-украински жаргон.

Държавният език в Украйна е украинският. В същото време конституцията гарантира свободното развитие, използване и защита на руския и други езици на националните малцинства. Парламентът в Киев прие закона "За осигуряване на функционирането на украинския език като държавен език" на 25 април 2019 г. Нормите му се прилагат поетапно. Документът предвижда използването на изключително украински език в почти всички сфери на живота.

Създадена е специална „лингвистична комисия“ и е въведена длъжността комисар по неговата защита. Същият закон предвижда да се въведат изпити за длъжностни лица, които определят нивото на познаване на украинския език, и да се налагат глоби за нарушаване на закона. Глобата варира от 5100 гривни (184 долара) до 6800 гривни (245 долара).

През юни 2019 г. 51 депутати от Върховната Рада изпратиха жалба до Конституционния съд с искане законът за държавния език да бъде обявен за противоконституционен, но КС все още не е взел решение. Освен рускоговорящи в Украйна има и голямо унгарско малцинство, което също е потърпевшо от промените в законодателството, припомня "Дойче веле".

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Украйна, руски, закон, забрана

Още по темата