Медия без
политическа реклама

Украйна скъса отношенията си с КНДР, която призна ДНР и ЛНР

Само Русия и Сирия посмяха досега да обявят отцепническите територии за независими държави

14 Юли 2022
Севернокорейци се кланят като на божества пред паметниците на покойните вождове от династията Ким - Ким Ир Сен и Ким Чен Ир, след които властта бе наследена от внука Ким Чен Ун.
ЕПА/БГНЕС
Севернокорейци се кланят като на божества пред паметниците на покойните вождове от династията Ким - Ким Ир Сен и Ким Чен Ир, след които властта бе наследена от внука Ким Чен Ун.

Украйна скъса дипломатическите си отношения със Северна Корея, след като Пхенян призна за независими държави отцепническите Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР), окупирани в момента от Русия, предадоха световните агенции. Украинското външно министерство определи акта на КНДР като посегателство върху националния суверенитет и териториалната цялост на страната.

Северна Корея неведнъж е обвинявала САЩ за кризата в Украйна, твърдейки, че западната "хегемонистична политика" оправдава руската офанзива в Украйна и че Москва се защитава, напомни БТА.

Вчера за признаването от Пхенян на двете отцепили се от Украйна "народни републики" съобщи лидерът на ДНР Денис Пушилин. Така Корейската народнодемократична република (КНДР) стана третата държава след Русия и Сирия, признала независимостта им.

По-късно севернокорейски медии съобщиха, че външният министър на страната Чхое Сун-хои е изпратил предишния ден писма до лидерите на двете отцепнически републики, за да ги уведоми за признаването им и да изрази желание за развитие на дипломатически отношения.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба определи търсенето от страна на Москва на подкрепа от Пхенян като показател, че тя "вече няма други съюзници по света,  освен страни, които зависят от нея финансово и политически". Украйна вече беше замразила отношенията си с КНДР заради международните санкции, наложени й заради ядрената и ракетната ѝ програма. Нивото на изолация на Русия скоро ще достигне нивото на изолация на КНДР, заяви Кулеба.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

КНДР, ДНР, ЛНР, Украйна

Още по темата