Медия без
политическа реклама

Украйна прие закон срещу олигарсите

23 Септ. 2021

Върховната Рада - парламентът на Украйна, прие президентски законопроект, който цели предотвратяване на заплахи за националната сигурност, свързани с влиянието на олигарсите. 279 депутати гласуваха за този документ в четвъртък, като необходимите гласове бяха 226, предава ТАСС.

Законопроектът определя като олигарси лицата, които имат значително влияние в икономическия и политическия живот на страната, а също и контролират основните сегменти на медийното пространство. На тези граждани е забранено да правят вноски в подкрепа на политическите партии и да стават купувачи в т. нар. Голям процес на приватизация. Документът регламентира и реда на срещите и други взаимоотношения между представители на властите и въпросните лица, и предвижда подаването на декларация за такива контакти.

Документът е първата стъпка към елиминирането на олигархичната система в Украйна, както бе посочено по-рано от кабинета на президента. На негова основа се планира да бъдат разработени антитръстови закони, закон за лобирането и други регулаторни правни актове, които ще преформатират икономическите и социалните отношения в страната.

Документът ще влезе в сила след шест месеца и ще бъде валиден 10 години, уточнява агенция Фокус.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Украйна, олигарси, закон

Още по темата