Quantcast

Медия без
политическа реклама

Украйна кани България в антируска коалиция

Във Варшава се срещат лидерите на страните от Източния фланг на НАТО

25 Февр. 2022

Украинският президент Зеленски се обърна към страните от НАТО от т.нар. Букурещка девятка с молба за военна помощ. Зеленски призова България, Унгария, Естония, Литва, Латвия, Полша, Румъния, Чехия и Словакия да създадат антивоенна коалиция за възпиране на Русия.

Днес лидерите на Букурещка девятка се събират във Варшава, за да обсъдят задълбочаващата се криза в Украйна след вчерашния старт на военната операция на Русия срещу Киев. В срещата на високо равнище във формата Б9 ще участва българският президент Румен Радев.

Полският президент Анджей Дуда е домакин на форума на групата на държавите от НАТО от Централна и Източна Европа.

В четвъртък вечерта и министрите на отбраната на страните от формата Б-9 осъдиха нахлуването на Русия в Украйна и призоваха Москва незабавно да прекрати военните си действия. В нея участва и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Министрите на отбраната споделиха общо разбиране за ситуацията в областта на сигурността на източния фланг на Алианса след започналото въоръжено нападение на Руската федерация над Украйна и координираха общи позиции по въпросите за обсъждане на предстоящата среща на държавните и правителствени ръководители на страните-членки на НАТО, която ще се проведе на 25 февруари 2022 г., написа в официално съобщение българското Министерство на отбраната. Съюзниците осъдиха по най-категоричен начин нахлуването на Русия в Украйна и призоваха Русия незабавно да прекрати военните си действия. 

Агресивната политика на Русия, материализирана в напълно неприемливото военно нападение над суверенна Украйна, обединиха мненията на съюзниците от формата за необходимостта от тясно съюзническо сътрудничество, координирани действия на Алианса, както и по жизненоважната необходимост от засилване на възпиращия и отбранителен потенциал по източния фланг на НАТО, пише МО. Министрите на отбраната подчертаха, че развърнатата военна агресия срещу Украйна изисква от държавните ръководители на страните-членки на Алианса да вземат отговорни и перспективни решения, които имат потенциала да възпрат всякакви враждебни действия и да защитят при необходимост съюзниците от източния фланг

Съвместна декларация в подкрепа на европейската перспектива на Украйна подписаха днес в рамките на втория ден от Мюнхенската конференция по сигурността премиерът Кирил Петков и президентът на Украйна Володимир Зеленски, съобщи правителствената пресслужба.

 

 

 

.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Одобрявате ли създаването на кабинета Денков-Габриел?