Quantcast

Медия без
политическа реклама

Турция: Швеция ще е в НАТО, когато има мир в Палестина

09 Дек. 2023

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган подписа протокола за присъединяването на Швеция към НАТО и го предаде за гласуване във Великото национално събрание на Турция. По всичко личи обаче, че сагата около присъединяването на скандинавците към пакта няма да свърши бързо. 
Председателят на турската Партия на националистическото действие (ПНД) Девет Бахчели, партньор на управляващата партия на президента Ердоган, заяви че подкрепата за Швеция зависи от решенията по палестинския въпрос. 

Коментирайки темата за одобряването на шведското членство от турския парламент в интервю за близкия до ПНД в. "Тюркгюн", националистическият лидер оприличи Швеция на "пещера на ПКК в Европа", а Стокхолм на планината Кандил в Ирак, където бойците на ПКК имат бази. Бахчели изреди условията, които партията му поставя, за да одобри членството на Швеция. "Ако бъде установен траен мир между Израел и Палестина, ако бъде призната независима палестинска държава с гарантирана териториална цялост и столица Източен Йерусалим в границите от 1967 г., ако Израел се съгласи да плати обезщетение, ако бъде проправен пътят (израелският премиер Бенямин) Нетаняху да бъде съден в Хага, ще кажем "да" на членството на Швеция в НАТО", посочи той.

Ратификацията на присъединяването на Швеция към НАТО в турския парламент е в процес на разглеждане от октомври, когато Ердоган внесе законопроекта след продължило месеци наред противопоставяне заради това, че според Анкара Стокхолм подкрепя групировки, разглеждани от Анкара като "терористични". На срещата на върха на НАТО във Вилнюс през юли Турция се съгласи да вдигне ветото си върху приемането на Швеция в НАТО. Швеция обеща на Турция да не подкрепя организации, които Анкара смята за терористични.

Ключови думи:

Турция, Швеция, НАТО

Още по темата