Медия без
политическа реклама

Турция се похвали с новия си "стелт дрон"

Безпилотният изтребител "Анка-3" извърши успешно първия си изпитателен полет

29 Дек. 2023
 YouTube
"Анка-3" на пистата преди началото на тестовия полет на 28 декември.

Турция показа в полет новия си безпилотен изтребител "Анка-3". По време на демонстративния полет, продължил час и 10 минути, големият "стелт дрон" летя със скорост около 280 км/ч на височина от 2500 метра.

Самолетът може да се използва за разузнаване и удари от въздуха. Вдига над 1 тон товар и може да носи 450-килограмовите бомби, които са на въоръжение в американската бойна авиация. Дронът използва стелт технология и в завършен вид би трябвало да лети на 12 км над повърхността и да носи крилати ракети.

Президентът Реджеп Ердоган коментира събитието, определяйки го като "голям успех". Производителите на машината от "Търкиш Аероспейс Индъстрис" (TAI) я наричат "нова ера в турските отбранителни технологии".

TUSAŞ tarafından geliştirilen insansız savaş uçağımız Anka III, bugün ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. İnşallah uçağımız, sahip olduğu gelişmiş teknoloj...

Дебютът на въздушния боен самолет от ново поколение бележи последния значителен напредък в отбранителните способности на Турция, демонстрирайки ангажимента на страната към местното технологично развитие в областта на бойните безпилотни летателни апарати, коментират световните медии.

"Анка-3" е третият член на семейството безпилотни летателни апарати на TAI и може да се похвали с няколко предимства като ниска радарна видимост, висока скорост благодарение на реактивния си двигател и значителен капацитет на полезния товар.

"Надявам се, че нашият самолет ще допринесе значително за отбраната на страната с напредналите си технологии, дизайн и характеристики", заяви Ердоган в социалната мрежа X.

Дронът ще може да изпълнява различни мисии като разузнаване, наблюдение и разузнаване, въоръжен с боеприпаси "въздух-земя", "въздух-въздух" и радарни системи. Той ще може да изпълнява много задачи, включително оперативно и комуникационно ретранслиране към други приятелски формирования.

Турция показа в полет новия си безпилотен изтребител

Ключови думи:

Турция, Реджеп Ердоган

Още по темата