Медия без
политическа реклама

Турция пусна Швеция в НАТО

Парламентът в Анкара гласува с голямо мнозинство в подкрепа на кандидатурата на скандинавската страна

23 Яну. 2024
Турският парламент дава зелена светлина за членството на Швеция в НАТО
БГНЕС
Турският парламент дава зелена светлина за членството на Швеция в НАТО

След няколкочасови дебати парламентът на Турция одобри членството на Швеция в НАТО.

Законодателите гласуваха с 287 гласа в подкрепа на кандидатурата на скандинавската страна да стане 32-ят член на ръководения от САЩ алианс, оставяйки Унгария последното препятствие в процеса на присъединяването на Стокхолм, коментира Франс прес.

55 души бяха против, а 4 души се въздържаха. Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган, съюзниците на ПСР от Партията на националистическото действие (ПНД) и основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) гласуваха в подкрепа на кандидатурата. Опозиционните националистически, ислямистки и леви партии гласуваха против.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се съгласи да предаде молбата на Швеция за присъединяване към НАТО на своя парламент за одобрение, съобщи ръководителят на Алианса Йенс Столтенберг в понеделник вечерта, цитиран от АФП, предаде БГНЕС.

Очаква се държавният глава Ердоган да подпише законопроекта. В случая с Финландия това му отне няколко дни.

Турция, която е членка на НАТО, оттегли възражението си срещу присъединяването на Швеция към алианса през юли. Анкара обвиняваше Стокхолм, че не приема достатъчно сериозно турските опасения за сигурността, включително борбата ѝ срещу кюрдските бойци и други групировки, които Турция смята за заплаха за сигурността си.

По-рано във вторник унгарският министър-председател Виктор Орбан намекна за напредък и от унгарска страна, като покани шведския министър-председател Улф Кристерсон да посети страната за преговори по въпроса. В писмо той написа: "Вярвам, че един по-интензивен диалог би могъл да допринесе за укрепване на доверието между нашите страни и институции, като по този начин ще позволи по-нататъшното укрепване на нашите политически договорености и договорености в областта на сигурността".

Говорител на Кристерсон заяви, че засега нямат коментар по поканата, но външният министър на Швеция, Тобиас Билстрьом, заяви, че преди да отговори, правителството ще трябва да "обмисли какво сигнализира писмото".

"СЕГА" ПРИПОМНЯ:

Финландия и Швеция заедно кандидатстваха за присъединяване към НАТО през май 2022 г.. Турция обаче се противопостави. В края на юни 2022 г. Анкара, Стокхолм и Хелзинки подписаха Мадридския меморандум, „пътна карта“ за процеса на приемане на северните страни в НАТО. Въпреки това Турция остана недоволна от прилагането на това споразумение от страна на Швеция. Анкара настоя Стокхолм не само да признае Кюрдската работническа партия (ПКК) за терористична организация, но и да екстрадира нейни членове. В края на януари 2023 г. процесът на присъединяване на Швеция беше напълно спрян заради изгарянето на Корана в Стокхолм.

На 4 април 2023 г. Финландия официално се присъедини към алианса, а Швеция продължи преговорите с Турция с подкрепата на съюзниците от НАТО. През ноември 2023 г. шведските власти измениха конституцията „за по-строга борба с тероризма“. До края на годината Стокхолм започна да екстрадира кюрдски активисти в Анкара. През октомври турският президент внесе в парламента пакет от документи, свързани с присъединяването на Швеция към НАТО. На 26 декември те бяха одобрени от парламентарната комисия по международните въпроси.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата