Quantcast

Медия без
политическа реклама

Ердоган пуска Швеция в НАТО срещу F-16 и членство в ЕС

11 Юли 2023Обновена
EPA/BGNES
Ердоган се ръкува във Вилнюс с шведския премиер Кристершон под одобрителния поглед на генералния секретар на НАТО Столтенберг

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се съгласи да предаде молбата на Швеция за присъединяване към НАТО на своя парламент за одобрение, съобщи ръководителят на Алианса Йенс Столтенберг в понеделник вечерта, цитиран от АФП, предаде БГНЕС. 

След разговори във Вилнюс с Ердоган и шведския министър-председател Улф Кристершон Столтенберг заяви , че Турция се е съгласила да продължи напред и добави: "Това е исторически ден."

Във вторник сутринта CNN Türk съобщи, че турският парламент ще ратифицира членството на Швеция до края на идната седмица. Съгласието на Анкара е получено срещу правото да получи изтребители F-16 и ускоряване на членството на Турция в ЕС. 

Турция е поискала да закупи 40 изтребителя F-16 от САЩ, както и да модернизират около 80 изтребители от същия вид, с които Анкара вече разполага, предава Агенция Фокус.

Вчера Ердоган заяви, че страната му може да одобри членството на Швеция в НАТО, ако европейските нации "отворят пътя" към кандидатурата на Турция за присъединяване към Европейския съюз, предава "Асошиейтед Прес".

Ердоган, който отлага окончателното си одобрение за членството на Швеция в НАТО, направи тези коментари в Анкара в понеделник, преди да замине за срещата на върха на алианса във Вилнюс, Литва. "Турция чака пред вратата на Европейския съюз повече от 50 години. Почти всички страни членки на НАТО вече са членове и на Европейския съюз. Отправям този призив към онези, които карат Турция да чака пред вратите на Европейския съюз повече от 50 години", каза Ердоган.

По-рано в понеделник външният министър на Швеция Тобиас Билстрьом изрази оптимизъм, че Турция ще се откаже от възраженията си срещу членството на Швеция в НАТО. И допълни, че присъединяването на скандинавската страна е въпрос на време.

Има и втора страна, която не е одобрила шведското членство в пакта - Унгария. "Те ясно дадоха да се разбере, че няма да са последните, които ще одобрят членството на Швеция", заяви Столтенберг.

ОТГОВОР ОТ БРЮКСЕЛ

Европейската комисия заяви днес, че присъединяването към ЕС и към НАТО са два различни процеса. Говорител на комисията каза, че ЕС има много структуриран процес на разширяване и ясни стъпки, които трябва да се изминат от всички кандидати за присъединяване и онези, които желаят да станат кандидати.

Говорителят съобщи, че през октомври се очаква да бъдат представени следващите доклади на комисията за напредъка на страните, очакващи членство в ЕС. По неговите думи се предвижда и доклад за Турция.

Ключови думи:

Ердоган, НАТО

Още по темата