Quantcast

Медия без
политическа реклама

Турция не прие съболезнованията на САЩ за терористичната атака

46 души са арестувани за нападението в Истанбул

14 Ноем. 2022Обновена
Сега
Полицаи от специалните части със следови кучета обикалят района на вчерашния атентат.

Турските власти отказаха да приемат съболезнованията от САЩ след терористичната атака в центъра на Истанбул, съобщи министърът на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Според него правоприлагащите органи на републиката знаят кой е ръководил експлозията. Сойлу уточни, че ако организаторът на атентата не е бил заловен, той е щял да избяга в Гърция, съобщава Anadolu.

"Знаем къде е била координирана атаката. Получихме посланието, което ни е дадено, и знаем какво е това послание. Не приемаме съболезнованията на американското посолство... Ако не бяхме заловили нападателя, той щеше да избяга в Гърция", казва лаконично Сойлу.

Атентаторът, оставил бомбата на улица "Истиклял" в Истанбул в неделя, е задържан. Арестувани са още 45 души, които може да са замесени в нападението, съобщи турското министерство на вътрешните работи.

"Разследването разполага с доказателства, че следите от терористичната атака водят към Сирия и че в нея са замесени групировки, признати за терористични от Анкара. По наша информация заповедта за атаката е дошла от Кобани, а извършителят на атаката е пристигнал от сирийския град Африн", допълниха от там. Полът на задържания не беше разкрит, но по-рано президентът на Турция потвърди, че извършителят на нападението е жена. 

Турските медии съобщават, че заподозряната е гражданка на Сирия и че си признала, че поддържа връзки с Кюрдската работническа партия, която е обявена в Турция за терористична организация.

Терористична атака е причината за взрива, който избухна на оживената пешеходна улица “Истиклял” в турския мегаполис Истанбул, обяви турската прокуратура. В Туитър губернаторът на Истанбул Али Йерликая уточни, че експлозията е избухнала около 16.20 часа местно време. Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че шестима са загинали, а 53 са ранените. Четирима са загинали на място, а останалите - в болница. Според Ердоган вероятна става дума за терористична атака. Турският вицепрезидент по-късно каза, че броят на ранените при експлозията в Истанбул е нараснал до 81, двама от тях са в тежко състояние. 

OdaTv публикува снимка на жена, издирвана от полицията във връзка с терористичната атака в Истанбул. Предполага се, че е оставила чантата с бомба на улицата.

Улицата е близо до площада “Таксим”, на който често има политически демонстрации, и е едно от предпочитаните места за пазаруване в града. Там е разположено и консулството на Руската федерация, но все още няма данни, че дипломатическата сграда е била обект на атака. След атентата охраната му бе усилена. А улицата, по която обикновено има стотици хора, бе почти празна. На нея бяха разположени военни. Журналистите бяха изтласкани далеч от мястото на атентата, като на телевизиите им бе забранено да предават, за да не всяват паника.

Българското външно министерство осъди атентата и изказа съболезнования на семействата на загиналите.

Няма пострадали българи, увери в ефира на Нова тв българският консул в Истанбул Васил Вълчев. "Тази информация е потвърдена по наша линия и от заместник валията. Нямаме сигнали и на дежурните телефони на генералното консулство", посочи той.

Още по темата